НОВИНИ

Задържаха мъжа, задигнал статуята на Диана във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 06.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
Регионални

Във Варна мъж се опита да открадне скулптура, поставена в градинката на "Севастопол". Той е заловен от полицията и задържан за 24 часа. Скулптурата ще бъде възстановена, но в момента следите от вандалското посегателство предизвикват възмущението на минаващите. Това не е първото посегателство срещу произведение на изкуството във Варна.

Вандали откраднаха пластика на богинята на лова от центъра на Варна

Повече от 15 години богинята на лова Диана краси градинката до спирка "Севастопол" - любимо място за срещи на варненци и на гости на града. В неделя обаче 40-годишен мъж посяга на скулптурата. От пластиката, висока над два метра, в момента е останала само фигурата на лъва. Извършителят е задържан за 24 часа, установено е, че е известен на полицията и с други свои деяния.

Сигналът за вандалския акт е подаден в неделя вечерта и още тогава започва издирването на мъжа.

"Полицейският екип, озовал се на мястото бързо е успял да установи и извършителя на деянието. Той е 40-годишен мъж от Варна. Същият е бил в нетрезво състояние. Незабавно е бил задържан", каза Ивана Милева.

По неофициална информация и преди е имало опит за кражба на скулптурата на Богинята на лова. Този път обаче връщането ѝ няма да е особено трудно.

"Статуята, която е била съборена, е намерена и прибрана от община Варна, като предстои да бъдат взети мерки за нейното възстановяване", каза Ивана Милева.

Пластиката на богинята на лова е дело на доцент Момчил Мирчев.

Това е трето посегателство срещу произведение на изкуството във Варна през последните години. Обект на кражба беше бюстът на Васил Априлов от Алеята на възрожденците в Морската градина, а също и пластиката на "Икар" на известния скулптор Альоша Кафеджийски.

Автор: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените в Европа ще трябва да почакат век за равно заплащане между половете
Жените в Европа ще трябва да почакат век за равно заплащане между половете
Нинова: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция в резолюция срещу корупцията
Нинова: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция в резолюция срещу корупцията