НОВИНИ

70 семейства в риск ще получат помощ по програма "Ирис"

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 06.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

70 домакинства от Варна до края на годината ще получат помощ по програмата "Ирис" чрез Обществения дарителски фонд за Варна.

Целта е да се подпомогнат семействата в риск и децата, за които има опасност да бъдат изоставени от родителите им. С хранителни продукти, дрехи и ученически пособия бяха подкрепени три семейства, които не разполагат с достатъчно средства за издръжка заради пандемията от COVID-19 и свиването на трудовия пазар.

"Сред тях има семейства, които са загубили работа и им е много трудно да отглеждат децата си. В тази тежка икономическа ситуация има хора, които дори не могат да закупят основни хранителни продукти, да получат подкрепа за своите деца да отидат на училище", уточнява Анна Радева от Обществен дарителски фонд за Варна.

И трите семейства посещават храм "Св. Апостол Андрей Първозвани" във варненския квартал "Чайка". Те попадат в полезрението на програмата "Ирис" чрез отец Михаил.

Сред тях са Елисавета Желязкова и нейната 11-годишна внучка. Момиченцето има здравословни проблеми и това е причината родителите ѝ да се откажат от нея. През годините внучката на Елисавета е подложена на редица операции, за които се налага жената да вземе банков заем. Детето е изправено на крака. Нещо повече - тръгва на училище и днес е в 5-и клас. Елисавета и внучката ѝ живеят трудно, но не се оплакват. Помощта от Програмата "Ирис" в този момент е безценна за тях.

"Ние сме с нейните, които са 400 лева. Няма как да отделим. Нямаме вариант, трябва да преживяваме все пак", казва Елисавета Желязкова.

С финансовата подкрепа на Програмата "Ирис", в партньорство с АГ болницата във Варна, ще бъдат подкрепени и 40 родилки, които са самотни майки, социално и здравно неосигурени или от семейство, в което един или и двамата родители са безработни заради пандемията от COVID-19. Помощта включва изследване по време на бременността, което не се поема от Здравната каса, хранителен пакет за майката, а за бебето - памперси, хигиенни материали, дрешки, биберони и пелени.

Ако искате да помогнете на семействата в криза - изпратете SMS с текст IRIS на кратък номер 17 777.

Автор: Силвия Русинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен мост в село Каранци може да се срути
Опасен мост в село Каранци може да се срути
Расте напрежението в БСП след обвиненията на Елена Йончева към Корнелия Нинова
Расте напрежението в БСП след обвиненията на Елена Йончева към Корнелия Нинова