НОВИНИ

Цял блок остана без изравнителни сметки за парно

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:52, 06.10.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Хората от един блок в столичния квартал "Надежда" съвсем се объркаха в търсене на отговор защо не са получили изравнителните сметки за парно и топла вода от топлинния счетоводител "Бруната". Междувременно срокът за обжалване приключи в края на септември и са започнали да текат наказателни лихви.

Жителите на блок 215 в "Надежда" до последно очаквали изравнителните сметки и започнали да обикалят институциите едва когато изтекъл и крайният срок за обжалването им. Топлинният счетоводител заявил, че според нова наредба още в края на август са изпратени по "Български пощи". От местния пощенски клон 1220 в "Надежда" обаче твърдели, че такива сметки при тях не са пристигали. Направили запитване и до главния офис.

"От "Български пощи" пък ми отговориха че са изпратили имейл до фирмата за топлинно счетоводство, за да ги питат дали те са изпратили изравнителните сметки, което за мен е смешно. "Български пощи" с гълъби ли работят? Имат компютри", каза Недялко Найденов.

"Аз съм възрастна жена, живея сама, нямам компютър и интернет, не разбирам. Как да си проверя сметките, като не са дошли и не знам какво ще ми вземат", оплаква се Диди Пиралкова.

"Нашето е ходене по мъките. Обаждах се в КЕВР, оттам ми казаха, че с топлинните счетоводители се занимава Министерство на енергетиката. Обадих се там - казаха ми да пусна имейл със сигнал и ще направят проверка. Обадих се и на омбудсмана и те казаха: "Пуснете имейл, ние ще направим проверка", коментира още Недялко Найденов.

След почти ден обикаляне по институции в търсене на отговор къде са изравнителните сметки на потребителите от "Надежда", в късния следобед от топлинния счетоводител "Бруната" съобщиха, че проблемът ще бъде решен днес.

"Официалният отговор от пощата е, че сметките са били доставени до въпросните адреси, но и при двата адреса самите входове не са осигурили достъп", каза Милена Василева - пиар на "Бруната".

"Това, което ние направихме, е да отпечатим нов екземпляр на сметките, да ги пликоваме и те са при нас в офиса. Хората могат да дойдат и да си ги вземат", поясни още Василева.

Хората от квартал "Надежда" ни благодариха за подкрепата и съобщиха, че от "Бруната" са уточнили, че новата наредба не ги задължава да изпращат писмата препоръчано, а може и като обикновена поща. Ако потребителите изберат препоръчано, трябва сами да платят за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичко: България ще се класира за Евро 2021, Дерменджиев е фантастичен!
Христо Стоичко: България ще се класира за Евро 2021, Дерменджиев е фантастичен!
Ботев (Пловдив) продаде Слави Шопов на Хееренвеен
Ботев (Пловдив) продаде Слави Шопов на Хееренвеен