НОВИНИ

Ще решат ли проблема с недостига на места в детските градини новите критерии за класиране?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:36, 06.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.

Нова система за прием в детските градини в София предлагат от общината, за да прекратят злоупотребите с адресни регистрации. Освен промяна на точките за постоянен и настоящ адрес, най-вероятно ще бъде премахната и допълнителната точка, ако детето е посещавало самостоятелна ясла. Според голяма част от родителите, както и да се пренареждат критериите, това няма да реши основния проблем - недостига на места.

Проектът за наредба предвижда 4 точки за постоянен, на който живееш повече от 3 години, 3 за настоящ адрес и 2 точки за кандидатстване в района на градината. Така предимство ще имат родителите, които живеят в столицата от по-дълго.

"В идеалния случай с 6 точки ще се класират деца, които трайно живеят в района на градината", каза доц. Тодор Чобанов , зам.-кмет по образование, СО.

Според Людмила Стаменова от "Комитета за качествена и иновативна образователна система" обаче, тези промени няма да подобрят ситуацията, защото броят на неприетите ще остане същият.

"Тоест, дали ще бъдат вътре едни деца или други деца, това коренно няма да промени нищо, дори самата уседналост 3 години за територията на София, те така или иначе повечето хора я имат. За точката от ясла, много спорно, аз съм против премахването и дори с гратисен период, защото има райони без ясла", каза Людмила Стаменова "Комитет за качествена и иновативна образователна система".

През годините от Столичната община на няколко пъти сменяха критериите за прием в детски ясли и градини, колкото и да се пренареждат точки, истината е:

"Националният статистически институт в момента посочва средно по 60 човека, че се преселват от цяла България в София, реално са много повече", каза доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование, СО.

Михаела Мирчева не е от новодошлите в София, но с тъга гледа през прозореца детската градина, която тя като малка е посещавала. Нейният почти 2-годишен син обаче не успява да се класира за нея, както и за никоя друга. Решението - частна градина.

"Със сигурност ще се отрази на бюджета и то не малко. Разочарована съм вече втора година, понеже него за втора година не го приемат", каза Михаела Мирчева, майка на неприето в общинска градина дете.

Обещанието е проблемът да бъде решен до три години. А най-важното е строителството на новите детски заведения да не изостава, както досега.

"В "Манастирски ливади - изток" от 3-4 години твърдят, че ще се строи, това лято направиха първа копка", каза Людмила Стаменова, "Комитет за качествена и иновативна образователна система".

Според Людмила не е съвсем коректно от общината да обявяват над 3000 свободни места, защото голяма част от тях са за предучилищна възраст и за крайните райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4444 морски мили по-късно: Баща и син българи преплаваха Атлантическия океан със собствена лодка
4444 морски мили по-късно: Баща и син българи преплаваха Атлантическия океан със собствена лодка
След дебата за България в ЕП: Кой ще подкрепи резолюцията
След дебата за България в ЕП: Кой ще подкрепи резолюцията