НОВИНИ

Кои световни лидери бяха заразени с коронавирус?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:42, 06.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Пандемията от COVID-19 не подмина високите етажи на властта. Освен Тръмп, през вчерашния ден съмнения за заразяване имаха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и румънският премиер Лудовик Орбан. Но докато техните PCR тестове се оказаха отрицателни, други световни лидери преболедуваха заразата.

БОРИС ДЖОНСЪН

Борис Джонсън беше първият, който се разболя. Британският премиер дълго време отричаше вирусът да е опасен, а правителството на Острова закъсня с въвеждането на мерки. В края на март, обаче, той се зарази и беше настанен в болница. Джонсън прекара няколко дни в реанимация, където му беше прилагана кислородна терапия. След COVID-19, британският премиер започна да подхожда по-отговорно към опасноста, която представлява вируса, което се отрази и на водената от него политика.

ЖАИР БОЛСОНАРО

През юли се зарази и бразилският президент Жаир Болсонаро. В началото на пандемията той наричаше вируса "малък грип" и не носеше маска. Няколко пъти отказа да признае, че е заразен, а в последствие започна да възхвалява лекарството против малария, рекламирано и от Тръмп. Болсонаро беше уверен в това, че като активно спортуващ, ще се пребори с вируса така, както две години по-рано се възстанови след намушкване с нож. Рейтингът на бразилския президент се удвои след боледуването му, а според проучвания, повечето бразилци не смятат, че е отговорен за това, че страната заема второ място в света по заболеваемост.

АЛЕКСАНДЪР ЛУКАШЕНКО

И отново през юли - в Беларус. Александър Лукашенко призна, че е с коронавирус. Той беше един от малко европейски лидери, които не въведоха почти никакви мерки срещу заразата. Месец по-късно той беше здрав и вече никой не си спомняше, че е бил с COVID, защото настъпи времето на изборите и последвалите протести срещу режима му.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Портрети на големи български художници в галерия "Оборище 5"
Портрети на големи български художници в галерия "Оборище 5"
Автомобил удари автобус на градския транспорт в Пловдив
Автомобил удари автобус на градския транспорт в Пловдив