НОВИНИ

Срам и падение: Свърталище на бездомни и наркомани пред църквата в Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 07.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Дворът на централния храм в Дупница от години е превърнат в свърталище на наркомани и бездомни хора, оплаква се архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Около 20 души ежедневно просят и смущават миряните, а жрици на любовта предлагат услуги точно пред Божия храм, разказва свещеникът. Преди дни пък клошар счупил ръката на полицай, отзовал се на сигнал за сбиване.

Срам и падение – така отец Георги Паликарски определя случващото се в градинката на катедралния храм "Свети Георги Победоносец" в центъра на Дупница.

Отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия: Това е и деня, и нощта. Тук е свърталище на бездомни, дори има гастролиращи и от Петрич, и от Сандански, от Кюстендил, от Радомир. Дишат лепила, повечето са на бронз. Имаше случай се продаваше и наркотик, и те го препродаваха.

Храмът има телени огради и железни порти, които се заключват през нощта. Монтиран е и СОТ на входа. От няколко години има и камери за видео наблюдение.

Отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия: Камерите ги сложихме, това беше по молба на полицията, за да видим какво става тук, защото вечерно време, особено лятото стават... оргии мога да кажа. Падение! Пълно падение! Не знам кой как го мисли и го тълкува, но не знам и на кой да се оплача честно да ви кажа – писал съм и до прокуратурата, писал съм и до полицията – всички вдигат ръце.

В началото на месеца двама бездомници нападнали жена. На място се отзовали двама полицаи. Сега единият е със счупена ръка.

Отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия: До там се стигна, че се посегна и на органите на реда, за да пострадат и те.

Полицията многократно се е отзовавала на сигнали от отец Паликарски, но денонощен патрул в двора на храма, който е собственост на църковното настоятелство, не може да бъде осигурен.

От общината в Дупница пък обясниха, че в момента се изгражда кризисен център, в който десетима души, останали без подслон, ще могат да получат временен дом, храна и шанс да се социализират в обществото. Центърът ще е готов догодина.

Следващата стъпка на отец Георги Паликарски за опазване на градинката пред храма в центъра на Дупница е наемането на частна охранителна фирма.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронавирус в Софийската семинария - заразени са преподавател и ученик
Коронавирус в Софийската семинария - заразени са преподавател и ученик
Европарламентът ще гласува поправки в резолюцията за България
Европарламентът ще гласува поправки в резолюцията за България