НОВИНИ

Кремен Георгиев: Единствено и само проблем има при фактурата на "Топлофикация София"

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 23.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Бизнес

И тази година се появиха сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани. "Може би малко се преувеличава с този т.нар. "проблем", каза в студиото на "Денят започва" председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Според него проблеми не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години.

Единствено и само проблем има при фактурата на "Топлофикация София" и той е с първоначалното ѝ възприятие, каза Георгиев.

"Това не е фактура, която трябва да се плати, а е фактура, която обобщава целия отоплителен сезон."

В момента тече проверка от страна на КЕВР по всички подадени жалби. Всички жалби на практика са срещу "Топлофикация София", обясни Георгиев и добави, че жалбите при другите топлофикации се броят на пръстите на едната ръка.

Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. Но връщането на пари за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто трябва да излязат в един и същи момент.

"В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019 - март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била."

Георгиев обясни, че в месеците с най-голямо потребление намалението е било най-малко - стигало е до 10%. Средно претегленото намаление никога не е било 40%.

Цената на топлинната енергия не се определя само от цената на газа.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъск обеща по-евтини и по-мощни коли до 3 години
Мъск обеща по-евтини и по-мощни коли до 3 години
Тихомир Безлов: Важно е какво ще се случи с възрастните учители, те са действително рискова група
Тихомир Безлов: Важно е какво ще се случи с възрастните учители, те са действително рискова група