НОВИНИ

Жители на пловдивски квартал излизат на протест

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 23.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Жители на квартал "Младежки хълм" в Пловдив тази вечер излизат на протест. Причината - намерението на общината да отвори за движение към съседните булеварди две малки квартални улички.

Улица "Данаил Юруков" трябва да бъде отворена към бул. "Свобода", а съседната "Леденика" - към бул. "Копривщица".

"Кварталът е разположен между четири големи булеварда, два от които са най-натоварени в Пловдив. Това са бул. "Васил Априлов" и бул. "Пещерско шосе", като последният е единственият, който свързва "Смирненски" с останалата част на града. Там има два светофара. Нас ни притеснява, че това ще вкара допълнителен трафик в квартала, който с цел да се избягват светофарите и задръстванията, ще минава оттук. Тъй като кварталът е строен през 60-те години на миналия век, той не е проектиран за толкова коли", коментира Добряна Караджова.

Тя допълни, че "Данаил Юруков" и "Леденика" нямат съществуващи тротоари и хората ги използват, за да вървят по улиците. В квартала живеят много майки с деца и възрастни хора. Това е четвърта подписка, която се събира от 94-а година насам, припомни Караджова.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов коментира, че отварянето на тези две улици би дало възможност на живеещите в квартала и тези, които го посещават, по най-бързия начин да влизат и излизат от него.

"Пренасочване на транзитен трафик през квартала е малко вероятно поради разположението на самите улици, които може би ще се отворят някой ден", заяви Стаменов.

Предвижда се компенсаторно паркиране под 90 градуса, което ще даде възможност за повече паркоместа и повечето от живущите ще има къде да паркират, допълни кметът на район "Централен". Той каза още, че не е ясно кога ще стане отварянето, защото финансирането още не е осигурено.

Утре ще се проведе среща между протестиращите и експерти от район "Централен", а тази вечер заради протеста бул. "Свобода" ще бъде затворен от 18:30 до 21:00 ч.

Вижте още във видеото.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Безлов: Важно е какво ще се случи с възрастните учители, те са действително рискова група
Тихомир Безлов: Важно е какво ще се случи с възрастните учители, те са действително рискова група
25 нови случая на COVID-19 в област Благоевград
25 нови случая на COVID-19 в област Благоевград