НОВИНИ

Педиатър: Сега е идеалният момент да си сложим ваксина за грип

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 23.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Клинично обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, а за COVID засега са по-бавни. Това, което би помогнало на всички лекари, е да си повишим самосъзнанието и да си сложим ваксина за грип. Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ педиатърът д-р Гергана Петрова от УМБАЛ "Александровска".

Според нея сега е идеалният момент да се ваксинират децата. Тя препоръча малките деца след 3-годишна възраст, когато тръгнат на детска градина и имат повече социални контакти, да бъдат ваксинирани.

За да се направи тест, е много важно да се види епидемиологичната връзка.

"Нормално е децата да боледуват, нормално е да вдигат температура. Не може всяко 37,5, което много стресира майките, веднага да се тича. Ако детето има някаква банална вирусна инфекция, но родителите му го заведат в лаборатория и то стои с някой доказано заразен с коронавирус, рискът е много голям", коментира д-р Петрова.

Съветът на педиатъра е да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция.

"Неприятно е да се носят маски, но това е необходимото зло, за да се пазим. Те не са панацея за коронавирус, но намаляват страшно другите инфекции", коментира д-р Петрова.

Тя допълни, че всяко едно хронично състояние може да окаже някакъв утежняващ фактор, ако се разболее детето, но ако то е в добро общо състояние с контролирано хронично заболяване, може да ходи на училище, стига да спазва мерките.

Според педиатъра при децата най-често вирусът започва с болки в гърлото и висока температура, но тя напомни, че е важен епидемиологичният контакт.

Д-р Петрова посъветва родителите да не прекаляват с имуностимулантите, не е добре да се свръхстимулира имунитетът, да дадат нещо безобидно на децата си.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 нови случая на COVID-19 в област Благоевград
25 нови случая на COVID-19 в област Благоевград
Над 200 000 жертви на COVID-19 в САЩ
Над 200 000 жертви на COVID-19 в САЩ