НОВИНИ

Честваме 112 години Независима България (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 22.09.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

На днешния ден честваме 112 години Независима България. Цели 30 години след Освобождението мечтата на поколения българи се сбъдва - България става равноправна и равностойна държава на политическата карта на Европа.

Една малка гара - Трапезица, една смела крачка - на княз Фердинанд и един Манифест - на Независимостта. Това е пътят на всепризнаване на България. 112 години по-късно миналото ни напомня за делата на народ и на държавници. И тази година традицията беше спазена - света литургия, издигане на българския флаг на Царевец и тържествена заря проверка.

На фона на възгласи "оставка" и освирквания председателят на Народното събрание Цвета Караянчева произнесе словото си тази вечер. Тя обаче се обърна към протестиращите с думите, че много преди тях са допуснали грешки след великото дело по признаването на Независимостта на България.

Изстрадана и дълго чакана - мечтата Независимост пристига в Търново с влак. Манифестът е написан на ръка. Няма връщане назад. Моментът е настъпил. Свободна и обединена България, трябва да бъде независима.

Църквата - мястото за молитви и упование, където е прочетен Манифестът. Станала възможна, мечтата тръгва от човек на човек, пълни им очите, кара ги да се прегръщат. И се изкачва на върха - Царевец.

"Не е въпросът само в героиката и в патетиката на този празник, а в осъзнаването на това какви задачи има едно общество, една нация и неговите политици", казва историкът проф. Пламен Павлов.

Когато сме заедно, ние сме силни - това заяви председателят на Парламента Цвета Караянчева и отправи призив към хората за тържествената заря-проверка.

Цвета Караянчева - председател на НС: Нека да запазим един час мълчание и почит към всички наши предци, защото те го заслужават много повече от нас - сегашните политици. На такива дати трябва да бъдем обединени, трябва да мислим за бъдещето на България, за бъдещето на нашите деца.

Проф. Милко Палангурски - истoрик: Ако погледнем последните 140 години България никога не е била толкова независима, колкото е в момента. Тя е самостоятелен член на най-модерните европейски и световни алианси.

Днес - поколения по-късно, те пишат "Независимост" с главна буква. Благодарни на миналото и с мечти за бъдещето.

Тази година НСО въведе специални мерки за сигурност на площада. Гражданите трябваше да преминават през три контролно-пропускателни пункта, като бяха проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на оръжие, остри предмети и експлозиви. Не бяха допускани хора с обемисти багажи и във видимо неадекватно състояние.

Кулминацията в центъра на тържествата във Велико Търново тази вечер е спектакълът "Звук и светлина".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки за сигурност и проверки на КПП-та за протеста "Велико народно въстание" 3
Строги мерки за сигурност и проверки на КПП-та за протеста "Велико народно въстание" 3
Пореден ден протест и във Варна
Пореден ден протест и във Варна