Караянчева: Днес е празник на политическата воля, на здравия разум и на онези, които могат да мислят занапред

от БНТ
19:54, 22.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Тържествена заря-проверка по случай 112 години от Независимостта на България се провежда тази вечер във Велико Търново като кулминация на честванията през целия празничен ден.

Приветствено слово на площада произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно народно дело и усилие, което трае десетилетия. Усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци. Пътят към тази историческа дата е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост, от участниците в БРЦК, от онези смели българи, герои мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците, участвали в Руско-турската война, от създателите на Търновската Конституция и от онези родолюбови българи, които направиха такъв исторически подем, че Великите сили останаха изненадани."

Речта на Караянчева беше съпроводена от освиркания и викове "оставка" от група протестиращи, към които тя се обърна със следните думи:

"Скъпи скандиращи, днес е празник на Независимостта, но днес е четен само Манифеста, а има много хора след това, които трябва да се борят на дипломатическия фронт, за да може средата на април 1909 г. Независимостта на България да бъде призната от всички. Затова днес е празник на политическата воля, на здравия политически разум, на онези, които наистина могат да мислят за напред. Когато днес се събираме да честваме това, което са направили строителите на съвременна България, трябва да си спомним, че тези, които бяха след тях допуснаха грешки и ние никога не трябва да ги забравяме".

Накрая на словото си Караянчева честити празника на всички българи, като поздрави и скандиращите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пореден ден протест и във Варна
Пореден ден протест и във Варна
Тържествена заря-проверка по случай 112 години от Независимостта на България
Тържествена заря-проверка по случай 112 години от Независимостта на България