НОВИНИ

Борис Джонсън обяви допълнителни мерки срещу COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:28, 22.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Британският премиер Борис Джонсън обяви серия от допълнителни мерки за ограничаване на бързото разпространение на втора вълна от COVID-19 в Англия.

Решението дойде след като водещи учени на острова предупредиха, че смъртността ще скочи рязко без спешни действия.

Новите мерки срещу COVID-19 в Англия може да продължат шест месеца, но пълно затваряне засега не се предвижда.

От четвъртък кръчми, барове и ресторанти ще работят до 22.00 ч. Клиенти ще се обслужват само на маса, работата от дома е препоръчителна при възможност, но училища и университети остават отворени.

Съветници на кабинета предупредиха, че при бездействие новите случаи на коронавирус на Острова може да достигнат 50 000 на ден до средата на октомври, а смъртните случаи - 200 на ден до средата на ноември.

Като Испания, Франция и други страни, ние стигнахме опасна повратна точка, обяви пред парламента британският премиер. Той предупреди, че ще бъдат въведени нови ограничения, ако обявените днес не дадат резултат. Затягат се мерките и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

"Няма да слушаме тези, които казват - пуснете вируса на воля, нито тези, които искат пълно затваряне. Предприемаме решителни и подходящи стъпки за постигане на баланс между спасяването на човешки животи и запазването на работните места и поминъка", каза Борис Джонсън.

Маските стават задължителни, включително в такситата. На сватби и приеми ще могат да присъстват до 15 души, а на погребения - до 30. Глобите за неспазване на тези правилата стават 200 лири за първо нарушение.

Френски флотски огнеборци в Марсилия проверяват качеството на почистване в училищата след откриване на положителен случай. Специален апарат дава резултати от пробите след 45 минути. При засичане на патогена, училището извършва повторно обеззаразяване.

"Нашата работа е да удостоверим, че хигиенистките са си свършили работата добре и няма риск за децата от вторично заразяване", заяви Александър Лакост, шеф на екипа огнеборци.

Марсилия е настоящият епицентър на Франция на втората вълна от заразата. С нови ограничения редица големи градове се опитват да спрат инфекцията и да намалят броя на постъпващите в интензивните отделения.

Правителството на Швеция обяви, че няма да препоръчва ваксинация на деца до 18 години, но съветва да се ваксинират възрастните и хората в рискови групи. В страната остава принципът на доброволно ваксиниране, както е било и при предишни пандемии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев коментира призива на Каракачанов за помирение между президент и правителство
Радев коментира призива на Каракачанов за помирение между президент и правителство
ЕС отложи срещата на върха заради случай на заразен с коронавирус
ЕС отложи срещата на върха заради случай на заразен с коронавирус