76-а вечер на протест в София: Напрежение между протестиращи и полиция пред старата сграда на парламента

от БНТ
17:30, 22.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

76-а вечер на протест в София. Инициативата е под надслов "Велико народно въстание" 3, както по-рано обявиха организаторите от т.нар. Отровно трио. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството, на главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване, промени в съдебната система.

Малко преди 23.00 часа, на шестия час от началото на протеста, се стигна до напрежение между протестиращи и полиция.

Пред старата сграда на парламента протестиращите четири или пет пъти се опитаха да преминат полицейския кордон, изграден от жандармеристи с шлемове и щитове. На четири пъти се стигна до сблъсъци между тях. Полетяха стъклени бутилки, две бомбички, яйца. Протестиращ хвърли паве.

Последният сблъсък беше около 23.20 часа.

Линейка пристигна до сградата на НС, като в нея беше качена пострадала жена. За момента не е ясно дали е полицайка или протестиращ.

Малко по-късно плътен кордон жандармеристи обградиха целия периметър около паметника на Цар Освободител. Прозвуча призив протестиращите да се съобразят с този факт и да се разотидат. Това като че ли се отрази и хората на площада станаха по-малко.

Около 23.30 часа ситуацията на протеста е спокойна. Жандармеристите свалиха щитовете.

Напрежението възникна към 21.30 часа, когато Тихомир Василев от "Изправи се. БГ", заедно с Арман Бабикян и протестиращи се опитаха да преминат през кордона, за да посетят, по техните думи най-значимия християнски паметник - храм-паметник "Св. Александър Невски".

Три - четири реда жандармеристи с щитове и шлемове излязоха, за да преградят пространството пред старата сграда на Народното събрание. Протестиращи се струпаха пред жандармеристите, скандирайки, че пазят престъпници.

Протестиращите попитаха къде е заповедта за това да не бъдат допуснати да преминат на кмета на София Йорданка Фандъкова.

По думите им старата сграда на НС не е от национално значение, "защото това е бившият парламент и той е музей".

Недоволните попитаха също защо полицията нарушава законни права на гражданите.

Протестиращи спуснаха от паметника на Цар Освободител огромен транспарант с надпис "оставка".

След 21.00 часа протестиращите тръгнаха на шествие към старата сграда на Народното събрание под звуците на Марша на империята от "Междузвездни войни".

Към 20.00 часа протестът протича без напрежение и инциденти. Движението в района е блокирано.

Полицията изгради три пропускателни пункта - към улица "Съборна", към метростанция "Сердика" и на бул. "Цар Освободител", през които бяха проверявани всички идващи за опасни предмети в техните раници.

Вижте какво казаха протестиращи във видеото

Един от организаторите на протеста адвокат Николай Хаджигенов призова за мастърплан за изграждане на Нова България.

"Основна задача е спиране на политическите кражби и корупцията, движени от властта и близки до нея фирми. Изваждане на прокуратурата от съдебната власт и пряк граждански контрол върху нея, и съдебен контрол върху прокурорски решения", заяви Хаджигенов.

"Качествено образование и култура", каза от своя страна проф. Велислав Минеков. "Държавата да започне да подкрепя науката. Да спасим природата. Имаме нужда от нормална администрация. Ще настоявам за електронно правителство. Това зависи от нас. Да не допускаме хора без образование и морал да ни управляват", допълни той.

Арман Бабикян призова всички, които имат предложения за Нова България, да ги изпращат на мейл, който прожектират на фасадата на НС.

В Триъгълника на властта протестиращите разпънаха транспарант с цветовете на българския трибагреник, на който с черни букви е изписано "оставка".

Към 18.00 часа адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" разпъна лента около сградата на Народното събрание.

В района на Триъгълника на властта се наблюдава засилено полицейско присъствие.

Към 17.00 часа на площада започнаха да се събират хора.

Преди да бъдат допуснати на пл. "Независимост" гражданите преминават през проверка на багажа.

Полицаите извършиха оглед за опасни предмети в периметъра на протеста.

Малко преди началния час органите на реда претърсиха и палатковия лагер на майките от инициативата "Системата ни убива".

Затворен за движение е бул. "Цар Освободител" в участъка от Ректората до бул. "Мария Луиза".

Автори: Николай Минков, Александър Марков

Снимки: БНТ, БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край село Пожарево
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас край село Пожарево
Трудовите доходи в света са намалели с 3,5 трилиона долара до септември
Трудовите доходи в света са намалели с 3,5 трилиона долара до септември