Радев коментира призива на Каракачанов за помирение между президент и правителство

от БНТ
18:33, 22.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

"Всяко говорене за помирение между президент и правителство, и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта". Така президентът Румен Радев коментира готовността на вицепремиера Красимир Каракачанов да се оттегли от поста си, ако премиерът и президентът си стиснат ръцете и започнат диалог помежду си.

Радев беше в ямболското село Бояджик за тържествата, посветени на Деня на Независимостта.

Красимир Каракачанов: Готов съм да стана гарант за диалог

Според Румен Радев диалогът има смисъл само ако е поставен на здрава основа.

"Това означава, по безспорен начин да изчистим истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението. Кои са механизмите, водещи до този порочен модел на управление и как те трябва да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта", каза Радев.

По думите на президента, най-тревожното е, че управляващи, които всеки ден се борят единствено за своето оцеляване, няма как да преведат страната през тежката здравна, социална, икономическа криза, която се очертава.

Радев благодари на бившия си вече началник на кабинета Калоян Методиев.

"С моето решение му давам свободата да разкрие своя безспорен потенциал другаде, стига да получи доверието разбира се, което аз му гласувах", заяви президентът.

В родното село на бащата на Джон Атанасов - Бояджик, президентът поднесе цветя на паметника на "бащата на компютъра" и на загиналите в Бояджишкото клане през 1878 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъж загина в катастрофа между Костинброд и Волуяк
Мъж загина в катастрофа между Костинброд и Волуяк
Борис Джонсън обяви допълнителни мерки срещу COVID-19
Борис Джонсън обяви допълнителни мерки срещу COVID-19