НОВИНИ

Кампания набира помощ за пострадалите арменци от конфликта в Нагорни Карабах

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 07.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Арменската общност в България се включи в кампанията за набиране на средства в помощ на сънародниците им, пострадали в конфликта в Нагорни Карабах. Събирането на пари става чрез арменската национална фондация.

Арменците по цял свят вече са събрали над 70 милиона долара в кампанията, която започна след началото на военните действия в Нагорни Карабах.

Освен пари, чрез благотворителни акции се събират храни, лекарства и превързочни материали. Те са необходими на границата, а и в мирните райони, които са обстрелвани.

Всички арменци по света, които са далеч от отечеството си, със затаен дъх следят събитията в конфликтната зона.

От Арменската общност във Варна последваха примера на НАТО и Европейския съюз и също отправиха призиви за примирие в Нагорни Карабах.

В арменската общност в България има доброволци, които са готови да се присъединят към арменската армия.

Сраженията в Нагорни Карабах са най-кръвопролитните в този район от четвърт век насам. Международните призиви за прекратяване на огъня до момента не дават резултат.

Автор: Петър Дойкински

Българските граждани от азербайджански произход също излязоха с изявление до медиите във връзка с конфликта в Нагорни Карабах. В него те пишат:

"Армения започна тази атака по времето, когато международната общност обединява усилията си за борба с COVID-19. На фона на влошаващото се социално-икономическо положение в Армения, което дължи на разпространението на COVID-19 в резултат на некомпетентно управление, ръководството на Армения се стреми да ескалира ситуацията в региона, за да се отклони вниманието от сериозните вътрешни проблеми на страната. В същото време сме възмутени, че арменската общност в България използва българското гражданство като инструмент срещу суверенитета, териториалната цялост и международно признатите граници на Република Азербайджан. Местната арменска общност насърчава злоупотребата с българска територия срещу териториалната цялост на Азербайджан и се стреми да подкопае дългогодишните приятелски отношения между Азербайджан и България".

Изявление на български граждани от азербайджански произход във връзка с конфликта в Нагорни Карабах

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автоинструкторите излизат на протест
Автоинструкторите излизат на протест
Яйца и протести, медии и цензура - дискутират Валерия Велева и Борислав Зюмбюлев
Яйца и протести, медии и цензура - дискутират Валерия Велева и Борислав Зюмбюлев