НОВИНИ

Каракачанов: Пътната карта за военно сътрудничество със САЩ ще подпомогне българските Въоръжени сили

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 07.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Подписаната Пътна карта ще подпомогне развитието на българските Въоръжени сили, включително и по отношение на Целите на способностите на силите на НАТО. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на 10-годишна "Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната" с колегата си от САЩ Марк Еспър на среща в Пентагона.

С това се цели задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане изпълнението на целите на способностите на НАТО, коопериране в сферата на киберсигурността и укрепване на устойчивостта при кризи, допълни Каракачанов.

Той подчерта, че въпреки кризата с COVID-19 и възможното влияние върху икономиката на страната, Министерството на отбраната продължава работата по основните проекти за модернизация на Българската армия.

Инвестициите означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военно-промишления комплекс.

Удовлетворени сме от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти, отбеляза министър Каракачанов.

Високо оценяваме ролята на България като генератор на сигурност и стабилност както в регионален план, така и в рамките на колективната сигурност, посочи министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, който изрично благодари на България за ползотворното двустранно сътрудничество.

Вашата страна е пример за редица страни-членки на НАТО с изпълнение на плана за нарастване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната, заяви Еспър и отбеляза общите интереси на двете страни в региона на Черно море.

Работната програма на българския министър продължи в Държавния департамент на САЩ с две срещи - с помощник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

По време на срещите бяха коментирани въпроси на сигурността в региона на Черно море, Западните Балкани и Близкия Изток; разширеното присъствие, увеличение на мащаба и интензитета на съвместните учения и тренировки в рамките на съществуващото от 2006 г. Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

Министър Каракачанов потвърди българската позиция за интеграцията на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, като изтъкна забавянето при изпълнението на някои от поетите от страна на Република Северна Македония ангажименти по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с което се създават затруднения в развитието на двустранните отношения.

В следващите дни предстоят срещи и разговори с губернатора на щата Тенеси, както и с представители на Националната гвардия на Тенеси, с която от 1993 г. Българската армия има установено двустранно сътрудничество и множество съвместни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Технически проблем спря метрото в София
Технически проблем спря метрото в София
Плащания над 10 000 лв. – само чрез превод или по сметка, напомня НАП
Плащания над 10 000 лв. – само чрез превод или по сметка, напомня НАП