НОВИНИ

Автоинструкторите на национален протест заради промените за шофьорските курсове

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:24, 07.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Автоинструкторите излизат на национален протест. Участие в демонстрацията ще вземат представители на най-големите браншови организации в страната.

Началният час на протеста беше 13.00 ч. Протестиращите се събраха на три пункта на автомагистралите "Тракия", "Люлин" и "Хемус" преди да се отправят на шествие до площад "Александър Батенберг".

Там те организираха демонстрация като запалиха свещи и изложиха дървен ковчег с логото на учебните школи.

Сн. Десислава Кулелиева

Недоволството на автоинструкторите е породено от предлаганите промени в наредбите, регламентиращи дейността на центровете за обучение на шофьори.

От ИА "Автомобилната администрация" предлагат пакет от мерки, които да повишат качеството на обучението и да пресекат порочната практика с писането на фиктивни часове.

Идеята е да се изгради информационна система, която да дава на контролните органи информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

Предлага се още преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център, тъй като в момента над 50% работят на граждански договор - освен това да нямат отнети контролни точки с влязло в сила наказателно постановление.

И още - учебният център да е регистриран като търговски обект, тъй като в него се извършва търговска дейност. Изискването е въведено с цел недопускане на нелоялна конкуренция.

Предлагат промени в шофьорските курсове, система ще следи за фиктивни часове

От бранша обаче определят идеите като лобизъм и опит за въвеждане на корупционни практики. Оттам настояват за среща с премиера Борисов и сваляне на проекта от обществено обсъждане.

Мотивите са изложени в отворено писмо изпратено до премиера.

"Трябва да се подчертае, че в проекта за изменение на Наредба №37 няма текстове, които да гарантират извършването на пълноценен и смислен контрол върху дейността на учебните центрове. Просто се въвеждат съвременни технически средства за възпроизвеждане на сегашния абсолютно формален и с прилагането на корупционни практики контрол. Такава практика за контрол няма никъде в Европа. Проектът за изменение и допълнение на Наредба №37 е в пълно противоречие с Концепцията за обучение по безопасност на движението и организация на подготовката на водачите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, разработена от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". В противоречие с решенията на правителството за ограничаване на административната тежест с проекта се въвеждат серия от излишни, допълнителни административни процедури в работата на учебните центрове. Освен че се ограничава достъпът на по-малките фирми до обучението на водачи, се отварят широки врати за трайни корупционни практики", посочват от бранша.

Автоинструкторите излизат на протест

Десетки автоинструктори от Хасково и Кърджали тръгнаха тази сутрин за общонационалния протест на бранша в столицата. Всички те са против въвеждането на електронен контрол, който ще ги натовари финансово, както и школите да бъдат търговски дружества.

"В края на краищата ние сме преподаватели, не сме търговци. Сега искат да направят нашите кабинети в търговска дейност, като че ли ще продаваме олио, картофи и така нататък. Съгласете се, че нито една езикова школа, математическа школа и някаква друга школа, която се занимава с преподавателска дейност, не е търговски обект", смята Валентин Пашов, председател на Съюза на автоинстукторите.

Автоинструкторите искат промените да се случват с тяхно участие.

"Искаме тези чиновници да ни оставят да си работим и да си гледаме работата, защото не знаят как работим ние. Ние сме на пътя, ние, аз по два пъти седмично спирам да се карам с разни идиоти на пътя, защото българският народ е полудял на пътя", смята Илчо Димитров, автоинструктор от Кърджали.

Обучителите са категорични, че си вършат съвестно работата по подготовката на бъдещите шофьори. Малките школи, каквито са всички в Хасковска и Кърджалийска области, смятат че промените целят тяхното ликвидиране за сметка на големите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛА Лейкърс е на победа от титлата в НБА
ЛА Лейкърс е на победа от титлата в НБА
Левски получи 500 хил. евро от Тулуза за Спеирингс
Левски получи 500 хил. евро от Тулуза за Спеирингс