НОВИНИ

Нови случаи на заболели ученици и учители във Варна, Бургас и Ямбол

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:14, 23.09.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Здраве

Нови случаи днес на заболели ученици и учители и карантина на класове във Варна, Бургас и Ямбол.

Шестима преподаватели от различни училища във Варна са с положителни проби за COVID-19. Класовете под карантина са 14, като децата се обучават дистанционно. В основно училище "Стоян Михайловски" всички ученици от първи до четвърти клас учат в електронна среда, заради двама заразени учители. Единият от тях е преподавал английски на всички деца от началния етап.

"Опитваме се чрез създадените фейсбук групи, които са само за паралелката, да минимизираме ония възможности, в които родителите да изпадат в стрес от това, че в училището има учители с COVID", каза Павлина Мандаджиева - директор на ОУ "Стоян Михайловски", Варна.

Отделни класове под карантина има и в други 4 училища във Варна.

В Бургас още два класа са под карантина. В 12 "А" на Английската езикова гимназия има заразен ученик. Той бил тестван заради един от родителите си.

"Всички го приеха много спокойно. Всички предварително знаеха какво следва в случай на ученик с доказан положителен тест", каза Жаклин Нейчева, директор на АЕГ "Гео Милев" - Бургас.

Стаята на 12 "А" е дезинфекцирана и запечатана за 48 часа. Класът е на дистанционно обучение. Шестокласници са под карантина в бургаското средно училище "Добри Чинтулов" също заради ученик с COVID-19.

"Децата не са идвали на училище от понеделник, те са карантинирани, 27 човека е класът", каза инж. Милена Дренска, директор на СУ „Добри Чинтулов" - Бургас.

PCR-тестовете на децата от гимназията по компютърно програмиране, където беше установен първия за Бургас случай, са отрицателни, но те все още няма да се върнат в клас.

В Ямбол с коронавирус са четирима педагози от две училища. С положителни тестове са и трима ученици, заразени от свои близки.

"Едното училище е "Петко Рачов Славейков", където установихме три учителки положителни на COVID и във връзка с това са карантинирани два първи класа - първи "Г" и първи "Б", каза д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ - Ямбол.

Двата класа са поставени под карантина за 14 дни и 43-мата ученици вече се обучават дистанционно. В другото училище учителката е била само на първия учебен ден и не е имала занятия на закрито. Според заместник-министър Таня Михайлова, ситуацията в момента в българските училища е в рамките на нормалното и засегнатите от вируса са малко.

"Процентно трябва да ви кажа, че принципно са 0,001% от общия брой ученици или един на 10 000", каза Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката.

Все още не е ясен процентът на заболели, при който едно училище ще бъде затворено, каза още Михайлова. Системата като цяло обаче няма да спре да работи.

Автори: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани, които не подкрепят протестите, шестваха в центъра на столицата
Граждани, които не подкрепят протестите, шестваха в центъра на столицата
Таня Михайлова: Случаите на заразени учители и ученици не са масови
Таня Михайлова: Случаите на заразени учители и ученици не са масови