НОВИНИ

Новият отоплителен сезон започва на 1 октомври при нестихнало недоволство от изравнителните сметки

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 23.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Софиянци имат още само седмица, за да обжалват изравнителните си сметки за парно, съобщиха от столичната "Топлофикация". Според сдружението на топлофикационните дружества обаче фактурите били верни.

Около 1000 са жалбите на абонатите срещу изравнителните сметки в "Топлофикация София", други 110 са депозирани в КЕВР и около 300 при омбудсман.

В тях се твърди, че изчисленията са сгрешени, след като вместо да върнат пари на абонатите заради поевтиняването на газа с 40% и с 11% на парното миналия отоплителен сезон, потребителите трябва да доплащат.

Столичани все още имат време да оспорят изравнителните сметки.

Елизабет Павлова, "Топлофикация София": Удължихме срока за жалбите до 30 септември, така че всеки един наш потребител, който се съмнява в коректността на своята смета или на изчисленията, би могъл да се обърне към нас. Гарантирали сме, че всяка една жалба, всеки един сигнал, ще бъде разгледан и съответно ще получи отговор.

Според Асоциацията на топлофикациите изравнителните фактурите били верни.

Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества: Връщането на пари за преден период и изравнителната сметка на практика не са директно свързани една с друга. Те просто трябва да излязат в един и същи момент. Ако изравнителната му сметка по презумпция е висока, т.е. плащал е по-малко отколкото е потребявал, то тогава може да се получи, че наистина има да дава пари, тъй като заради цените със задна дата има да взима по-малко.

Всички столичани, които са надвнесли пари през годината, ще могат да получат обратно разликата на касите в клиентските центрове на дружеството.

От "Активни потребители" предложиха топлофикационната услуга да се либерализира, за да няма съмнения в сметките.

Богомил Николов, "Активни потребители": Това може да стане, според нас най-добре, ако се въведе пазар на топлинната енергия. Звучи странно как е възможно, след като имате един ТЕЦ, който е монопол. Само че дори и сега в закона има възможност търговци на топлинна енергия да купуват от топлоцентралата и след това да продават на крайните клиенти.

Само парламентът обаче може да реши дали да освободи и пазара на топлинна енергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ иска спешна среща с правителството и бизнеса за пенсиите
КНСБ иска спешна среща с правителството и бизнеса за пенсиите
Два автомобила се удариха на АМ "Струма" край Благоевград
Два автомобила се удариха на АМ "Струма" край Благоевград