От днес започнаха работа ученическите столове. Храненето в тях ще се извършва по определен график, за да няма смесване на класове. В столовете ще се спазват и строги мерки за дезинфекция.
В 11-о основно училище в Стара Загора храненето в стола ще бъде на четири смени през 30 минути. За обяд там ще влизат само по два класа, които са разделени в две редици и на маса ще сядат по две деца, казаха от училищното ръководство.
"Което означава, че няма да има допир между различните класове и по този начин ще има абсолютно безопасно хранене, защото за разлика от кетъринга тук нещата са топли, хубави, пресни и се харесват от децата", каза Желязко Богданов - директор на 11-о ОУ "Николай Лилиев" - Стара Загора.
Между отделните смени в стола всичко ще се дезинфикцира със специален препарат.
"Децата под строгия поглед на учителките не само си дезинфикцират ръцете постоянно, но задължително си мият ръцете преди идване на стола", каза Желязко Богданов.
Всяко дете получава храната си в индивидуална опаковка с еднократни прибори за хранене.
"Взели сме всички безопасни начини, като например хляба, виличката и лъжичката е увита в найлоново пликче, за да няма никой допир до тях. Същевременно в кутийки е тристепенно ядене, което е качествено и хубаво", каза Желязко Богданов.
И павилионът в училището работи при спазване на изискванията за дистанция и безопасност. Директорът на учебното заведение е осигурил на всяко междучасие дежурен учител да следи за пропускателния режим, за да няма струпване на прекалено много ученици.
Автори: Десислава Петкова, Иван Янев