МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:48, 23.09.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

От посолството на Русия по-късно разпространиха следната позиция:

На 23 септември т.г. Пълномощният министър на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за «personaе non grataе» в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. Доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени.
Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.
Въпросните служители ще напуснат страната в посочения в нотата срок.
Руската страна си запазва право за ответни «огледални» мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи в САЩ с пореден онлайн протест срещу правителството
Българи в САЩ с пореден онлайн протест срещу правителството
С домашна храна на училище - мисията е възможна
С домашна храна на училище - мисията е възможна