НОВИНИ

Румъния преди местните избори - какви са нагласите

bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 23.09.2020
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

На 27 септември в Румъния ще се проведе местен вот за избор на 300 кметове, 41 председатели на окръжни съвети, над 13 000 членове на окръжни съвети и 40 000 членове на местни съвети. Един от най-важните избори е този за кмет на столицата Букурещ.

В Букурещ не се усеща особено предизборната атмосфера, макар че кампанията започна в края на август. Също като нас, повечето румънци искат промени и са критично настроени.

Румънското общество също залага на младите хора за бъдещето на страната. Йоана Абъсяка е само на 25 години, но е активна политически - вицепрезидент на младежката организация на либералния Съюз "Спасете Румъния".

Йоана Абъсяка - вицепрезидент на младежката организация на Съюз "Спасете Румъния": Младите румънци искат промени. Специално в Букурещ има два големи проблема. Единият е с паркирането - няма места. Нужни са нови пространства. А другият - замърсяването. Младите румънци искат зелена Румъния. Надявам се те да са активни и на тези избори, както бе на последните два вота.

Сабин Драгулин е преподавател в университета "Петре Андрей" в Яш. Според него главните цели на тези местни избори са... отвъд тях.

Сабин Драгулин, политолог: Тези избори са важни, защото през 2016 г. Социалдемократическата партия, която управляваше до миналата година, успя да получи две трети от кметските места. Със своята мрежа от влияние на местно ниво тя може да влияе и на национално ниво. Залогът на тези избори е дали тази мрежа и това влияние ще бъдат съхранени. Това е важно, защото само след три месеца са парламентарните избори. Това е истинската битка за властта в Румъния. Има още нещо важно. Дали социалдемократическата партия ще остане голяма партия, или ще се свие до формация от средно значение в румънската политика.

Румънските социалдемократи имат голямо влияние във властта - те са нещо като смес от ГЕРБ и БСП в България. Управляващата Румъния националлиберална партия пък е член на Европейската народна партия - в която членува ГЕРБ. Д-р Мария Чернат е преподавател по комуникации и връзки с обществеността в университета "Титу Майореску" и в Националната школа по политически и административни науки.

Д-р Мария Чернат: Тези избори са сблъсък на различни десни течения. От една страна имаме партия като национално-либералната, която е консервативна. От друга - имаме партията Съюз "Спасете Румъния", която се съюзи с партията "Плюс" - член на семейството на европейските либерали. От трета страна е социалдемократическата партия, която се обявява за лява, но и в икономически, и в културен план поддържа десни политики. Например в културен план тя поддържаше референдум, чрез който да дефинира семейството само като съюз между мъж и жена, отхвърляйки алтернативите. В икономически план пък чрез бившия си финансов министър поиска да се елиминира минималната работна заплата - при положение, че 60% от румънците работят на минимална заплата.

Компроматните войни и ударите под кръста не са чужди и тук.

Д-р Мария Чернат: Имаше един интересен скандал. Млади активисти на консервативната социалдемократическа партия се облякоха като хомосексуалисти - според крайните представи за тях - като изписаха върху тях името на младата либерална партия Съюз "Спасете Румъния". Те преминаха през букурещкия квартал "Волунтари", в който кметът е от социалдемократическата партия. Разбира се, повечето жители реагираха остро. Ето това е компромат и подигравка.

Най-важна в местните избори е надпреварата за Букурещ. Любопитен момент е, че бившият кмет на столицата и бивш президент на страната Траян Бъсеску, който сега е евродепутат, се включва в борбата за кметското място с основаната от него партия "Народно движение", която ще се яви самостоятелно.

Основните очаквания на румънците от предстоящите местни избори са като тези на българите - благоустройство, екология, по-добър живот... Местните избори тук обаче имат една особеност. Те ще бъдат и подготовка за предстоящите парламентарни избори през декември. И не е чудно именно тази особеност да надделее в предстоящите политически борби.

Автор: Роман Сушков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По чудо няма пострадали при срутването на таван на подлез във Варна
По чудо няма пострадали при срутването на таван на подлез във Варна
Групировката Хизбула и България - анализ на доктор Матю Левит
Групировката Хизбула и България - анализ на доктор Матю Левит