Еврокомисията предложи нови правила за миграцията и убежището

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:32, 23.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Европейската комисия представи днес нови правила за миграцията и убежището, с които са надява да накара държавите членки солидарно да споделят отговорността за мигрантите в ЕС, но приносът на всяка страна ще се определя много по-гъвкаво.

Новите правила на Брюксел включват няколко важни момента:

1. Нова гранична процедура с предварителен задължителен скрининг, който обхваща идентифицирането на всички мигранти, които преминават външните граници на ЕС, проверка на здравословното им състояние, снемане на отпечатъци и регистрацията им в обща база данни. Предвижда се ускоряване на процедурата по определяне дали кандидатът има право на убежище или трябва да бъде върнат в страна, от която идва.

2. Споделяне на отговорността и солидарността между държавите. Всяка държава членка, без изключение, ще трябва да действа солидарно в справянето с миграцията, но Еврокомисията предлага гъвката система на солидарност. Държавите, които не искат да приемат мигранти, могат да спонсорират връщането на тези, които нямат право на предстои в Европа. Механизмът за споделяне на солидарността между държавите ще включва различни сценарии на действие - при спасителни операции, по кризи и при засилен бежански натиск към отделни държави.

3. По-ефективна правна рамка, по-силна роля на европейската гранична и брегова охрана и създаването на позиция координатор на ЕС за миграцията.

"Предложението на комисията се основава на различните географски особености, възможности и избори на страните-членки, но също взема предвид това, че натискът по границите е различен. Резултатът е нов баланс между отговорност и солидарност. Въпросът не е дали страните-членки трябва да проявят солидарност и да дадат своя принос, а как да го направят. Мориа е ярък пример за това, че трябва да намерим трайни решения за миграцията. И всички заедно трябва да се включим", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тази вечер в "Бизнес.БГ": Липсват аргументи защо изтеглихме нов заем от 5 млрд. лева
Тази вечер в "Бизнес.БГ": Липсват аргументи защо изтеглихме нов заем от 5 млрд. лева
Обиск за нелегални работници в месокомбинати в Германия
Обиск за нелегални работници в месокомбинати в Германия