НОВИНИ

Еврокомисията предложи нови правила за миграцията и убежището

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:32, 23.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Европейската комисия представи днес нови правила за миграцията и убежището, с които са надява да накара държавите членки солидарно да споделят отговорността за мигрантите в ЕС, но приносът на всяка страна ще се определя много по-гъвкаво.

Новите правила на Брюксел включват няколко важни момента:

1. Нова гранична процедура с предварителен задължителен скрининг, който обхваща идентифицирането на всички мигранти, които преминават външните граници на ЕС, проверка на здравословното им състояние, снемане на отпечатъци и регистрацията им в обща база данни. Предвижда се ускоряване на процедурата по определяне дали кандидатът има право на убежище или трябва да бъде върнат в страна, от която идва.

2. Споделяне на отговорността и солидарността между държавите. Всяка държава членка, без изключение, ще трябва да действа солидарно в справянето с миграцията, но Еврокомисията предлага гъвката система на солидарност. Държавите, които не искат да приемат мигранти, могат да спонсорират връщането на тези, които нямат право на предстои в Европа. Механизмът за споделяне на солидарността между държавите ще включва различни сценарии на действие - при спасителни операции, по кризи и при засилен бежански натиск към отделни държави.

3. По-ефективна правна рамка, по-силна роля на европейската гранична и брегова охрана и създаването на позиция координатор на ЕС за миграцията.

"Предложението на комисията се основава на различните географски особености, възможности и избори на страните-членки, но също взема предвид това, че натискът по границите е различен. Резултатът е нов баланс между отговорност и солидарност. Въпросът не е дали страните-членки трябва да проявят солидарност и да дадат своя принос, а как да го направят. Мориа е ярък пример за това, че трябва да намерим трайни решения за миграцията. И всички заедно трябва да се включим", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер в "Бизнес.БГ": Липсват аргументи защо изтеглихме нов заем от 5 млрд. лева
Тази вечер в "Бизнес.БГ": Липсват аргументи защо изтеглихме нов заем от 5 млрд. лева
Обиск за нелегални работници в месокомбинати в Германия
Обиск за нелегални работници в месокомбинати в Германия