НОВИНИ

Да очакваме ли по-високи сметки за парно през новия сезон

Николай Минков
от Николай Минков
12:22, 23.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Фактурите на "Топлофикация София", които объркаха потребителите, не са фактурите, които трябва да се платят, а фактури, които обобщават целия отоплителен сезон и оттам идват проблемите. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

От "Активни потребители" поискаха изцяло промяна на системата за доставка на топлофикационната услуга у нас.

Потребителите на "Топлофикация София" са над 400 000, а едва 100 са подадените жалби за отчета на потреблението през изминалия сезон.

Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества: Връщането на пари за преден период и изравнителната сметка на практика не са директно свързани една с друга. Те просто трябва да излязат в един и същи момент. Така че, в крайна сметка какъв е балансът на определен абонат, то ако изравнителната му сметка по презумпция е висока, т.е. плащал е по-малко отколкото е потребявал, тогава може да се получи, че наистина има да дава пари, тъй като заради цените със задна дата има да взима по-малко. Точно това е грешката. Защото в крайна сметка за период намалението на цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в период - август 2019 - март 2020 намалението е различно. Т.е. месеците с най-голямо потребление, намалението беше най-малко, стигаше до 10%.

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители": Нищо не е ясно, защото хората всеки път, вглеждайки се в сметките си, нищо не могат да разберат. Ясно е, че съседите крадат от нас, обаче в същото време охраната на нашия интерес е предоставена на трето, незаинтересовано лице. В случая това е министърът на енергетиката, който по закон има право да глобява до 5000 лв. тези, които ползват неправомерно. Другият фактор е топлинните счетоводители, които вместо да се конкурират на свободен пазар на практика са служители, подизпълнители на Топлофикация, съответно не са особено заинтересовани да ни покажат сметката, така че да я разберем и да я приемем.

От "Активни потребители" предлагат да се промени изцяло философията за отчитане на топлинната енергия. Според тях трябва да има либерализиране на пазара за всички топлофикации в страната и това е възможно, но е въпрос на политическа воля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в пловдивското село Първенец заради изграждането на кариера
Напрежение в пловдивското село Първенец заради изграждането на кариера
СЗО: Над 2 млн. заразени с COVID-19 седмично, намаляват смъртните случаи
СЗО: Над 2 млн. заразени с COVID-19 седмично, намаляват смъртните случаи