НОВИНИ

Заев: Ще имам среща с Борисов и ще говорим за Гоце Делчев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:42, 23.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Зоран Заев очаква първото му официално посещение като премиер на новия кабинет на Северна Македония да бъде в България на 10 и 11 ноември. Тогава София е домакин на среща на върха от Берлинския процес за сътрудничество със Западните Балкани.

Зоран Заев очаква да разговаря с българския му колега Бойко Борисов, включително по темата Гоце Делчев. Нашето желание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос, каза премиерът на Северна Македония, който се срещна с новия посланик на Евросъюза в страната Давид Геер.

Историческите личности трябва да са основа за изграждане на по-голямо приятелство и сътрудничество между държавите и народите на България и Северна Македония, каза Зоран Заев.

"Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие", каза Зоран Заев - премиер на Северна Македония.

"Не е добре, както за европейското бъдеще на Балканите, така и за цяла Югоизточна Европа, историческите моменти да се замитат под килима", посочи Заев.

Зоран Заев - премиер на Северна Македония: "Именно заради това имаме Договор за приятелство и сътрудничество, за да може в бъдеще да решаваме тези въпроси, които ни обединяват, които ще припомнят нашата обща история, коeто е било нещо свято.

Първото неофициално задгранично пътуване на Заев като нов премиер беше миналата седмица в Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 обяви новите асистенти на Балъков
ЦСКА 1948 обяви новите асистенти на Балъков
Спрягат Франк де Бур за селекционер на Нидерландия
Спрягат Франк де Бур за селекционер на Нидерландия