Заев поиска църковна независимост в писмо до Вселенския патриарх Вартоломей

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:26, 22.09.2020
Чете се за: 00:33 мин.
По света
заев поиска църковна независимост писмо вселенския патриарх вартоломей
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което още веднъж го помоли официално да се застъпи за признаването на автокефалния статут на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

В писмото Заев напомня за срещата им в Истанбул, на която е било поискано съдействието и ангажимента на Вселенския патриарх Македонската православна църква - Охридската архиепископия да бъде призната за автокефална и да бъде приета като равна в семейството останалите православни църкви.

"Ние уважаваме всичко, което се определя от международните споразумения и условия. Искаме обаче да бъдем свободни и църковно в границите на нашата страна и нашите архиереи да служат наравно с архиереите на всички православни църкви в света", се казва в писмото на Заев до Негово Светейшество, патриарха на Константинополската патриаршия Вартоломей.

Преди два дни президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския патриарх с искане за признаване на автокефалния статут на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава и днес
Затоплянето продължава и днес
Багери между Беклемето и хижа Дерменка
Багери между Беклемето и хижа Дерменка