НОВИНИ

Напрежение в пловдивското село Първенец заради изграждането на кариера

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 23.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Напрежение в пловдивското село Първенец по повод общественото обсъждане за бъдещо изграждане на кариера в района. Инвестиционното намерение е да се използват 200 декара за добив на чакъл и пясък. Одобрение за кариерата има от Регионалната екоинспекция, Здравната инспекция, Басейнова дирекция и ВиК, както и положителна оценка за въздействието върху околната среда.

Хората от региона и инвеститорът влязоха в остър спор още преди обсъждането заради голяма група хора от съседни общини, дошли в Първенец да подкрепят инвеститора.

Жителите на селото са внесли подписка в Общинския съвет, в която 1500 души декларират, че не са съгласни до населеното място да има площадка за добиване на баластра. От местната власт също са против добива на инертни материали, защото искат в региона да се развиват туризъм и земеделие.

Павел Михайлов - кмет на община „Родопи": Има 2 декларации на Общинския съвет - едната е от декември 2018 г., втората е по моя инициатива през януари 2020 г., с които се взема принципно становище на ОС - Родопи, че е против изграждането на кариери на териториите на община Родопи.

Инвеститорът е решил да продължи процедурата, въпреки общественото недоволство.

Тодор Воденичаров - концесионер: Аз съм започнал от 2008 година, минал съм през абсолютно всички инстанции, от които съм получавал положително становище, за да стигна дотук. Не съм прескочил нито една, в България има закони, които трябва да ги спазваме всички.

Според адвоката на Инициативния комитет, срокът за изготвяне на оценка на околната среда е изтекъл и трябва да се стартира нова процедура и това е правно основание за спиране на кариерата. Местните се опасяват и от увеличаване на трафика и разрушаване на инфраструктурата. Те са готови да водят и съдебна битка срещу отварянето на кариерата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукашенко е положил клетва като президент на Беларус на тайна церемония
Лукашенко е положил клетва като президент на Беларус на тайна церемония
Да очакваме ли по-високи сметки за парно през новия сезон
Да очакваме ли по-високи сметки за парно през новия сезон