НОВИНИ

8 паралелки от Гимназията по строителство в Благоевград са под карантина

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 23.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Регионални

В училищата се увеличават случаите на заразени с коронавирус. Има новозаразени ученици и учители в Благоевградска област. Още няколко паралелки са поставени под карантина и минават на дистанционно обучение.

Учениците от 8 паралелки от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград са под 14-дневна карантина и се обучават дистанционно, заради двама преподаватели с положителен PCR тест за коронавирус.

В училището днес е извършена пълна дезинфекция, тестват се всички учители, а резултати се очакват до два дни. Към момента гимназията остава отворена.

Заради заразена дванадесетокласничка под карантина е поставен и цял клас от Математическата гимназия в града.

Начална учителка от Трето основно училище също е с доказан положителен резултат за COVID-19. Третокласниците от паралелката на заразената учителка днес не бяха в класните стаи. Те ще се обучават дистанционно през следващите две седмици. Класната им ръководителка не се е чувствала добре и не е идвала на работа от миналата седмица.

"Тя е със симптоми - липса на обоняние, кашлица. Никое от децата не е проявило симптоми. Всички преподаватели, особено тези в горния етап, които влизат в повече от един клас, са с шлемове и с маски, в началния етап не е задължително, но колегата е носил шлем", каза Васил Чолаков - заместник-директор на Трето ОУ - Благоевград.

Разбрали, че в училището има коронавирус, притеснени родители днес обмисляха да тестват децата си, въпреки че не са от класа на заразената учителка.

РЗИ поема тестове за коронавирус на учители и ученици в зависимост от продължителността на контакта със заразения след епидемиологично проучване. От здравната инспекция в Благоевград следят строго за спазването на противоепидемичните мерки във всички училища в областта.

"Контролът се прави навсякъде, но хората са тези, които трябва да спазват и да се самоконтролират сами. Тогава резултатите ще бъдат по-добри", каза д-р Веселка Мончева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград.

Предстои всички, които са имали близък контакт със заразените учители и ученици от учебните заведения, да се изследват за COVID- 19.

Ситуацията в училищата със случаите на заразени с коронавирус е изключително динамична. Родители разказаха, че са притеснени, че може отново да се стигне до дистанционна форма на обучение. Ако това стане, те ще трябва да останат по домовете си, за да помагат на децата си, особено при най-малките от 1-ви до 4-ти клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С домашна храна на училище - мисията е възможна
С домашна храна на училище - мисията е възможна
По чудо няма пострадали при срутването на таван на подлез във Варна
По чудо няма пострадали при срутването на таван на подлез във Варна