НОВИНИ

"Златна зора" е организирана престъпна група, реши Апелативният съд в Атина

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 07.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Балкани

Развръзка по делото срещу крайнодясната партия "Златна зора" в Гърция, продължило пет години. Апелативният съд в Атина постанови, че тя е организирана престъпна група. Повдигнати са обвинения на 65 души.

През 2012 г. партията влезе в парламента с антиимигрантски послания и стана третата политическа сила в страната.

Съдът заседава под тежка полицейска блокада, стигна се до ожесточени сблъсъци между силите на реда и привърженици на партията.

Действително исторически ден, както за Гърция, така и за правосъдието. Апелативният съд постанови, че "Златна зора" е престъпна организация. Всички депутати, участвали в нея са също с обвинения, като седем от тях са обвинени в организиране и ръководене на тази престъпна организация. Предполага се, че ще получат около 15 години затвор.

Партията "Златна зора" съществува отдавна, но тя увеличи влиянието си в Гърция в годините на икономическа криза, нарастваща безработица и масово навлизане на нелегални имигранти, като за първи път през 2012-а успя да влезе в парламента и то с 21 депутати.

2015-а повтори успеха си, но на последните избори през 2019-а не успя да влезе в парламента. Лидер на партията е неонацистът Михаолякос. Избиратели на партията - това са бивши военни, полицаи и много млади хора. Терен за влияние партията намери сред младежите, студентите, които политически не припознаха в тези трудни за Гърция години, традиционните партии. Решиха, че е по-модерно да си против всичко и против всички

Разследването срещу партията започна след убийството на рапъра Фисас, който беше с явно леви убеждения. Те преследваха чужденците, имаше физическа разправа дори с политически противници. 68 са обвинените по това дело, като някои от тях са участвали и в други престъпления. Разбира се, всички очакваха произнасянето на тази присъда. Освен това се установи по време на разследването, че те дори са организирали военни лагери за младежи. подготвяли са и екипи за нападение. И затова, както каза днес премиерът, бяха осъдени първо на последните избори, а след това днес гръцкото правосъдие ги осъди.

Днес студентите носеха плакати "Никога повече фашизъм в Гърция".

Автор: Катя Пеева, кореспондент на БНР-Гърция

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карловски квартал е на воден режим близо два месеца
Карловски квартал е на воден режим близо два месеца
Създават експертен съвет към Временната комисия за нова конституцията
Създават експертен съвет към Временната комисия за нова конституцията