НОВИНИ

Какви са противоепидемичните мерки в пенсионерските клубове?

bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 08.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

COVID пандемията ограничи социалните контакти на възрастните хора. Месеци наред пенсионерските клубове останаха затворени. Въпреки че в Русе със заповед на кмета посещенията отскоро са разрешени, хората от третата възраст все още се страхуват от евентуална зараза.

30 са пенсионерските клубове в Русе. Те вече могат да се посещават при строго спазване на противоепидемичните мерки. Голяма част от тях обаче са затворени през повечето дни от седмицата. Алтернатива за възрастните жители в един от русенските квартали е Център "Трета възраст", който е за социална интеграция и рехабилитация. Три месеца е бил затворен заради пандемията, а сега идват ограничен брой посетители.

"По 10 потребители само посещават в момента голямата зала, като при другите специалисти - по един-двама. И после проветряваме, дезинфекцираме и идват другите десет. За възрастните хора много е важен социалният контакт. Това, че бяха ограничени, тежко го преживяха", каза Ценка Димитрова – управител на Центъра за социална интеграция и рехабилитация "Трета възраст".

Пенсионерите са доволни, че макар и за кратко през деня, могат да общуват с приятели. Ограниченията обаче им тежат.

"Когато дойдем тук, се чувстваме много добре, весело ни е, не сме самотни. Тук живеем, както се казва, но сега вече е много ограничено", каза Илияна Дончева.

"Не е тъй весело, както когато всички се събирахме, правехме рождени дни, именни, сега вече не можем", каза Йорданка Спирова.

Тя живее сама. Има внучка в Германия и тази година единствената възможност да общува с нея е в Центъра чрез видеовръзка.

"Внучката си не съм я виждала от миналата година на живо, защото болестта пречи, не може да си дойде. Тук я виждам на компютъра. Е, не е, както да си я гушкам, ама какво да правим, нещата станаха такива и трудно ни е. Тази болест дано по-бързо си отиде", каза Йорданка Спирова.

В Центъра за социална интеграция и рехабилитация са осигурили два входа, за да не се засичат влизащите и излизащите.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 500 души ще могат да подкрепят "лъвовете" срещу Унгария
8 500 души ще могат да подкрепят "лъвовете" срещу Унгария
Ураганът Делта премина край Мексико, евакуираха стотици туристи
Ураганът Делта премина край Мексико, евакуираха стотици туристи