НОВИНИ

Предстои да стане ясно кои от поправките в резолюцията за България на ЕП са приети

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:59, 08.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Европейският парламент ще гласува днес резолюцията за България, която беше в основата на дебата за страната ни, който се проведе в понеделник вечерта и предизвика широк отзвук у нас. Снощи евродепутатите гласуваха над 40 предложения за изменения на текста на резолюцията.

Все още няма резултати от гласуването на внесените промени. Очаква се те да бъдат ясни след около час. Повечето промени бяха внесени от ЕНП като вносител беше евродепутатът от Малта Роберта Мецола. Тя е докладчик по резолюцията в Комисията по граждански права.

Едно от предложенията предизвика голям отзвук у нас и то е свързано с бизнесмена Васил Божков. Мецола се опита да прокара текст, в който се казва, че той финансира протестите. Тази поправка беше оттеглена вчера. В Туитър тя написа, че не е искала по никакъв начин да бъдат обидени протестиращите у нас или да внуши, че всички те са платени.

Друга поправка е свързана с президента, с това, че той използва протестите за своя предизборна платформа.

Важни поправки бяха внесени от българския евродепутат Ангел Джамбазки. Те са свързани с текстовете около Истанбулската конвенция, езика на омразата, дискриминацията спрямо роми или хора с различна ориентация.

Днес следобед е същинското гласуване на резолюцията, която ще бъде гласувана като цяло, а не като отделни текстове.

Последствията за нашата страна ще бъдат по-скоро политически. Резолюциите на ЕП нямат правно обвързващ характер. Само в някои случаи Европейският парламент може да препоръча на Европейската комисия да разработи механизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Делта премина край Мексико, евакуираха стотици туристи
Ураганът Делта премина край Мексико, евакуираха стотици туристи
Изборният кодекс - дискутират Красимир Ципов, ГЕРБ, Александър Сиди, ВМРО и Явор Божанков, БСП
Изборният кодекс - дискутират Красимир Ципов, ГЕРБ, Александър Сиди, ВМРО и Явор Божанков, БСП