Препълнени автобуси в София: Обезсмисля ли се носенето на маски?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:23, 08.10.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Масови проверки за носене на маски в столичния градски транспорт.

Денят в София започна с километрични задръствания и препълнени линии на градския транспорт. От сутринта в превозните средства започнаха и масови проверки за правилно носене на маски.

В пиковите часове обаче много от рейсовете са толкова пълни, че липсва каквато и да е дистанция между хората и маските се обезсмислят. Пътниците са толкова на гъсто, защото шофьорите на градския транспорт все още са отделени с преграда.

"Сутринта е добра, щом успяхме да се качим в автобуса", шегуват се студентите, които всеки ден използват линия 280. Често в пикови часове се случва да минат няколко препълнени автобуса преди да успеят да се качат.

Разписанията на рейсовете са оптимизирани и интервалите няма как да бъдат намалени повече. Където е възможно това, вече е направено, обясниха от Центъра за градска мобилност и допълниха, че навалица се получава рядко и само за няколко спирки. Все пак, гражданите са съвестни, защото и нашата проверка, и проверките на ЦГМ показаха, че нарушителите без маски са единици.

"Правят се проверки от сутринта, от 07:30, вечер също се правят проверки, няма как с наличния ресурс да проверим абсолютно всички превозни средства, затова се правят тези всеобхватни проверки. Екипите седят по около час на 6-7 спирки всеки ден и задължително и във върхов час", каза Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност.

При препълнените превозни средства дистанцията няма и педя и маската няма как да бъде 100% ефективна. Затова съветът към възрастните хора и към тези в рискова група е, ако видят, че автобусът е пълен и имат възможност, да изчакат следващия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две катастрофи на мокра настилка на "Тракия"
Две катастрофи на мокра настилка на "Тракия"
Разкриха модерна фабрика за незаконно производство на цигари (ВИДЕО)
Разкриха модерна фабрика за незаконно производство на цигари (ВИДЕО)