НОВИНИ

Ще затворят ли централата за биогаз в село Труд?

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 08.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Биоцентралата в пловдивското село Труд, срещу чиято дейност местните протестират от години, да бъде затворена. За това ще настоява здравният министър пред екоминистъра, стана ясно тази вечер на среща с жителите на село Труд.

Срещата премина изключително емоционално, предвид, че хората от селото протестират срещу централата за биогаз в продължение на 5 години.

Въпреки че монтираните заради многобройните жалби уреди не отчитат замърсяване на въздуха, непоносимата миризма не само не намалява, а дори се засилва през годините. Хората се оплакват от зловонието, причината за което най-вероятно е промяна в производствената технология, тъй като освен растителна, в централата за биогаз се използва и животинска тор.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Казахте, че ще искате биоцентралата да бъде спряна и да се намеси министерството на екологията? Това означава, че ще настояваме Министерството на околната среда и водите да си свърши работата в срок, премиерът е информиран за тази ситуация и този път във всяка една от държавните институции ще предприеме всички действия това да се случи.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Има не малко нарушения - освен всичко друго, но и санитарно-хигиенните условия. Така също и технологията, която всички знаем, че е в процес на работа, е променяна и от растителни, те преминават към обработване на животински отпадъци. Освен това, за мен е пропуск, да не кажа и по-силна дума, липсата на ОВОС.

Гражданите заявиха, че се надяват този път държавата наистина да се задейства и да се потърси отговорност от всички институции, бездействащи през годините.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът Пенс-Харис: Без морален победител, но и без скандали
Дебатът Пенс-Харис: Без морален победител, но и без скандали
Посланикът ни в Нидерландия: Подходът за приема в Шенген е до известна степен догматичен
Посланикът ни в Нидерландия: Подходът за приема в Шенген е до известна степен догматичен