НОВИНИ

Ръст на COVID-19 в Европа, заразата може да излезе извън контрол в Германия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:52, 08.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Рекорден брой новозаразени за един ден отчетоха в Украйна, Полша, Чехия и Словакия.

Мадридски съд отхвърли частичното блокиране на испанската столица, наложено от централното правителство заради COVID-19.

В Германия се опасяват от неконтролируемо разпространение на заразата, на фона на нарастването на ежедневните случаи, обявиха здравните власти на Федералната Република.

Лотар Вилер, директор на института "Роберт Кох": Настоящата ситуация много ме тревожи. Не знаем как ще се развият нещата. Възможно е да има над 10 000 нови случая на ден. Възможно е вирусът да се разпространи неконтролируемо.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан допълни, че предимно млади хора се заразяват, защото искат да се забавляват на празненства и защото вярват, че са неуязвими, а това не е така.

Мадридски съд се произнесе по жалбата на автономните власти и отхвърли частичното блокиране на испанската столица и още девет прилежащи общини, наложено с цел да се овладее втората вълна от COVID-19. Съдът смята, че мярката засяга основните права и свободи на жителите и тя ще бъде отменена.

Салвадор Ила, министър на здравеопазването на Испания: Ще вземем законови решения за най-добра защита на общественото здраве. Сигурни сме, че регионалното правителство на Мадрид ще се съгласи с такъв подход.

Регионалното правителство на Мадрид се ръководи от опозиционната Народна партия. Въпреки решението на съда, то призова гражданите да не напускат града.

В Полша заради рекордно покачване на броя на заразените за един ден - 4280, носенето на маски на обществени места става задължително от събота.

След тъжен рекорд и в Чехия там затварят ресторантите в осем вечерта и ограничават спортните дейности. Кината и театрите няма да работят две седмици, а ученици в началните училища ще редуват присъствено и дистанционно обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО за резолюцията на ЕП: Чрез част от текстовете се прокарва джендър идеологията
ВМРО за резолюцията на ЕП: Чрез част от текстовете се прокарва джендър идеологията
Над 245 000 са безработните у нас. Какво се търси на пазара на труда?
Над 245 000 са безработните у нас. Какво се търси на пазара на труда?