НОВИНИ

ЕС e готов да наложи санкции на Лукашенко и на Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:52, 12.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Министрите на външните работи на страните от ЕС се разбраха за налагане на допълнителни санкции срещу Беларус, включително на Александър Лукашенко. Те взеха решение за налагане на санкции и срещу Русия заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални. Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева също участва в срещата, която се проведе в Люксембург.

ЕС вече наложи санкции на 40 души в Беларус, отговорни за изборните фалшификации и репресиите срещу протестиращите в Минск. Външните министри се разбраха, че ако няма промяна на обстановката в страната, санкциите ще бъдат разширени, като в тях ще бъде включен и самия Александър Лукашенко.

Първите дипломати на Европа подкрепиха предложението на Франция и Германия за налагане на санкции срещу Русия заради отравянето на Алексей Навални.

Хайко Маас - министър на външните работи на Германия: Имахме интензивни разговори за Русия и случая Навални. Много съм щастлив от заключенията - Европейският съюз показа, че е твърдо решен да подкрепи предложението на Германия и Франция за налагането на персонални санкции срещу тези, които са отговорни за отравянето на Алексей Навални. Това е изключително важно при едно толкова тежко престъпление, което e наруша е ние на международното право и на споразумението за забавна на химическите оръжия.

Външните министри обсъдиха диалога Белград - Прищина. Според Екатерина Захариева и двете страни - Косово и Сърбия трябва да проявят необходимата отговорност за постигане на трайни резултати, защото отсъствието на диалог е имало дестабилизиращ ефект върху целия регион.

Министрите изразиха дълбоко безпокойство от ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах, човешките жертви, включително цивилни граждани и сериозните рискове от дестабилизация на региона. Те потвърдиха призива за преговори между Армения и Азербайджан под егидата на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите учени в БАН взимат много по-малко от младите учители
Младите учени в БАН взимат много по-малко от младите учители
Ничията земя Вароша очаква завръщане на бежанците
Ничията земя Вароша очаква завръщане на бежанците