НОВИНИ

Младите учени в БАН взимат много по-малко от младите учители

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:01, 12.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Младите главни асистенти в Българската академия на науките взимат едва 780 лева срещу 1260 за младите учители. Това казаха днес от БАН на 151-ата годишнина от създаването си и поискаха политиците да осъзнаят необходимостта от повече пари за наука.

Ивалина Трендафилова е на 32, химик, главен асистент. Изследва лекарства за рак, които са изключително токсични. Целта е химиотерапевтика да се доставя само до увредения орган или тъкан.

"Така че той да действа локално, само там, без да оказва страничните си неблагоприятни ефекти върху здравите клетки в организма", казва Ивалина.

Друга цел е да се намали честотата на прием на тези лекарства, за ден или два те да се приемат само веднъж. Ивалина е завършила химия и почти веднага решила, че ще работи в научна лаборатория.

"Забелязвам, че все повече млади имаме, нови колеги, което е много приятно, тъй като в момента по няколко оперативни програми имаме много голямо финансиране и с тези спечелени проекти можем да си позволим апаратура от последно поколение", добавя Ивалина.

Така младите учени получават и допълнителни средства към заплатите си от около едва 780 лева. По време на COVID кризата лабораторията на Ивалина била затворена за няколко месеца. През това време обаче тя успяла да обобщи лабораторните резултати. Много от учените работили "дистанционно", но веднага реагирали на COVID ситуацията.

Според акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, са направени както разработки на ваксина, така и естествено на имуностимуланти и защитни средства. Знаете екипи математически вече повече от 8-9 месеца всеки божи ден работят да дават прогнози за динамиката на развитието на заразата.

Всички проекти са направени напълно доброволно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училището за европейски езици в Русе не е под карантина, изолиран е само един клас
Училището за европейски езици в Русе не е под карантина, изолиран е само един клас
ЕС e готов да наложи санкции на Лукашенко и на Русия
ЕС e готов да наложи санкции на Лукашенко и на Русия