НОВИНИ

САЩ ни препоръчват да закупим пълна ескадрила F-16

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 12.10.2020
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Съединените щати няма да увеличават постоянното си военно присъствие у нас. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в първи официален коментар, след като в Пентагона миналата седмица бе подписана Пътна карта за развитие на въоръжените ни сили до 2030 г.

Обсъден бил и въпросът с евентуална доставка на пълна ескадрила изтребители Ф-16 Блок 70, вместо само 8.

Подписаната със САЩ пътна карта предвижда България да получи финансова помощ от 16,4 млн. долара по линия на двустранното военно сътрудничество, основно за модернизация на армията, киберзащита, повишаване сигурността в Черноморския регион.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов уточни, че пътната карта не предвижа увеличаване на американското военно присъствие у нас, заложено в договор за военно сътрудничество от 2016-а.

Той предвижда Съединените щати да поддържат до 2500 постоянно базирани военни у нас. Те обаче могат да нараснат до 5000 души, но само за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за съвместно ползване с българската армия.

Това са полигонът "Ново село", военните летища "Безмер" и "Граф Игнатиево" и логистичният център край Айтос.

Ефтимов заяви, че в САЩ е обсъдена възможността за доставка на общо 16 изтребителя Ф-16 Блок 70, за 8 от които вече платихме над 2 млрд. лева. Останалите 8 можем да платим разсрочено, каза началникът на отбраната. Той обаче уточни, че решението за сделката е политическо, а не на военните.

По-чести ротации на американските контингенти у нас е била една от темите, обсъдени в Пентагона при подписването на военната Пътна карта до 2030 г., заяви адмирал Ефтимов.

"Допълнително разполагане, като такова на американски сили не е разисквано. Единствено се разискваше какви са опциите за разполагане, за по-регулярно присъствие на американски сили, в рамките на съществуващото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г.", каза адмирал Ефтимов.

Той съобщи още, че на среща с "Локхийд Мартин" от американската компания са препоръчали на България да закупи пълна ескадрила Ф-16 Блок 70, а не само 8 изтребителя.

"Когато се заложи линията е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни цялата поръчка, може да се стигне до забавяне на поръчката. След това има други клиенти - линията се настройва за друга конфигурация самолети. И предложиха дали не е по-целесъобразно да разгледаме тази възможност", допълни той.

Новият зам.-началник на отбраната и доскорошен командир на ВВС ген. лейтенант Стойков заяви, че доставката на още 8 изтребителя не е нова сделка, а част от един и същи проект.

"Говорим за втори етап, който е гласуван от парламента, който е заложен, като график за придобиване, и от тук нататък се надявам, че ще се възползваме от разсрочено плащане, което американската страна предлага вече, като лоялен клиент на България. А това от своя страна ще облекчи натоварването на бюджета както на военния, така и като цяло на държавата", каза ген. лейтенант Стойков.

Новият командир на ВВС ген. Петров заяви, че основен приоритет ще бъде бързото усвояване на новите Ф-16 и създаване на нужната инфраструктура за тях, като летища, хангари и 3D радари.

"Всичко по подготовката за приемане на самолета трябва да стане преди идването на първите самолети и сме притиснати от гледна точка на сроковете. Ако дойдат 16 самолета накуп, ние ще трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега", заяви ген. Петров.

На церемония в Обединеното командване на силите новият командир на ВВС официално встъпи в длъжност.

Общо 21 съвместните българо-американски подготовки у нас през 2020 г. на подразделения от двете армии, което показва задълбочаващото се военно сътрудничество през последните години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради COVID случаите: Търсят допълнителен персонал за социалния дом "Качулка" в Сливен
Заради COVID случаите: Търсят допълнителен персонал за социалния дом "Качулка" в Сливен
Най-възрастният треньор по лека атлетика е българин
Най-възрастният треньор по лека атлетика е българин