НОВИНИ

Има ли пари за пенсии: Какво показват данните на НОИ

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 13.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

НОИ предупреждава: Може да не стигнат парите за пенсии. Според осигурителния институт един от стратегическите рискове е приходите от осигурителни вноски за общественото осигуряване да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи.

Пари за пенсии ще има, побърза да успокои зрителите на "Денят започва" Иван Нейков, който сега е директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Докладът на НОИ е рутинен и представлява анализ на рисковете през парите, които той управлява. Изводите в доклада са още по-стандартни, заяви той.

В самия анализ на НОИ онова, което най-много ни смущава, е демографската ситуация. Всички доклади са снимка на днешното положение. Докладът казва, че след 50 години съотношението хора в трудоспособна възраст от 15 до 64 и хора над 65 ще е над 1:1. Това е при положение, че нищо не мръднем за 50 години по отношение на демографска политика, пенсионна възраст, продължителност на живота, обясни Иван Нейков.

НОИ предупреждава: Може да не стигнат парите за пенсии

"Има един риск, който експертите на НОИ доста свенливо споменават. И той е, че НОИ е изпълнител, което е вярно. Някой друг създава законодателство, което НОИ трябва да изпълнява. Рискът е от популизма, който се вихри преди всички избори. Много по-голям риск за стабилността на осигурителната система създава едно административно увеличаване на пенсиите", коментира още Иван Нейков.

Тази година обстановката се утежнява от факта, че имаме около 107 000-110 000 нови безработни, които вече не внасят в пенсионната система, по-специално в държавното осигуряване. Приходите намаляват и подобрението на приходите от 2017 г. до началото на тази година, сега ще бъде изядено, отбеляза Красен Станчев.

Какво още казаха експертите вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Сливен има готовност да осигури допълнителен персонал за селище "Качулка"
Община Сливен има готовност да осигури допълнителен персонал за селище "Качулка"
Спират биоцентралата в село Труд след множество сигнали на граждани
Спират биоцентралата в село Труд след множество сигнали на граждани