НОВИНИ

Пропада къщата музей "Димитър Ненов" в Разград

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 13.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Повече от година къщата музей на един от основоположниците на българската музикална култура Димитър Ненов в Разград е затворена за посетители. Причината е, че пропада подът в концертната и изложбената зала. Експонатите са изнесени от сградата и прибрани във фондохранилищата на разградския музей.

През юни 2019 година къщата музей е затворена за посещения поради лошо физическо състояние, уточни директорът на историческия музей в Разград. Във времената зала за изложби има пропуквания на къщата, изгнили гредореди и започва да пропада опасно.

Къщата е знаково място за разградчани. Там се провеждат различни камерни концерти, фестивали и временни изложба. Там стартира и националният конкурс за млади пианисти Димитър Ненов.

През последните четири години, за съжаление не са предприемани сериозни действия за отстраняване на този проблем, тъй като най-вероятно става въпрос за пропадане заради подпочвени води, обясни зам.-кметът на община Разград.

Общината търси подходящи специалисти, които да извършат необходимите сондажи, за да разберем същината на проблема, след което заедно с експерти по културни паметници ще се изготви проект, който община Разград ще изпълни, увери зам.-кметът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски Лукойл започна сезона с победа в Самоков
Левски Лукойл започна сезона с победа в Самоков
Валентин Антов се присъедини към младежите в Гдиня за решителния мач в Полша
Валентин Антов се присъедини към младежите в Гдиня за решителния мач в Полша