Ще попречи ли България на евроинтеграцията на Северна Македония?

от БНТ
08:36, 13.10.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Под въпрос ли са поставени преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС и България ли е спирачката по този път? Какво се случва около смесената комисия, която имаше задача да разреши спорните исторически въпроси? С отговори на тези и други въпроси по темата в студиото на "Денят започва" гостува проф. Кирил Топалов - член на съвместната българо-македонска комисия.

"Не мога да назова друга държава, която да се отнася по-добросъседски и по-доброжелателно към Република Северна Македония по простата причина, че почти всеки трети българин е с произход от Македония", заяви той.

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работа след година прекъсване

По думите му "България традиционно смята този народ за братски", но обратното не е валидно, защото всяка партия, която се стреми към властта в тази държава, залага на антибългарската пропаганда като най-сигурен аргумент за победа.

Договорените неща между двете държави по отношение на историческите факти не са достигнали до нито един от гражданите на Република Северна Македония. Това също е абсурд, коментира още проф. Топалов.

Какво още каза проф. Кирил Топалов вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спирка "Военна академия" няма да бъде преименувана
Спирка "Военна академия" няма да бъде преименувана
Д-р Бойко Пенков: Засега няма показания за крайни мерки срещу коронавируса
Д-р Бойко Пенков: Засега няма показания за крайни мерки срещу коронавируса