НОВИНИ

Д-р Бойко Пенков: Засега няма показания за крайни мерки срещу коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 13.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още

На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно. Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

И допълни, че засега системата не е претоварена. В страната са определени 8400 легла за пациенти с COVID-19. А от тях са заети малко над 1200.

Доц. Симидчиев: Научихме се по-ефективно да лекуваме пациентите с коронавирус

Д-р Пенков каза още, че до края на годината са осигурени средства за справяне с епидемията. По отношение на противогрипните ваксини стана ясно, че около 15 октомври се очакват 180 000 ваксини, като тази година също е предвидено да има безплатни за хората в рискови групи.

Под контрол е развитието на заболяването коронавирус. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

"Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус", заяви д-р Бойко Пенков.

Засега няма показания да се стига до крайни мерки, заяви още той.

"Ние трябва да се научим да живеем в тези нови условия. Разчитаме на науката да започнем да лекуваме коронавируса", допълни д-р Пенков.

Има средства до края на годината, за да може да се покрие труда на хората, които имат пряк досег с болестта коронавирус, увери д-р Пенков.

"Когато се изпраща тест за изследване към лаборатория, която има договор с касата, винаги това насочваме с това направление се потвърждава от РЗИ. Тогава е гарантирано, че този тест ще бъде заплатен от НЗОК, който не е опоменат в рамковия договор насочи, примерно аз или вие да си направи тест, то това остава за негова сметка", заяви д-р Пенков.

До края на годината има достатъчно средства в бюджета за всички дейности, които покрива НЗОК, категоричен беше д-р Пенков.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще попречи ли България на евроинтеграцията на Северна Македония?
Ще попречи ли България на евроинтеграцията на Северна Македония?
Община Сливен има готовност да осигури допълнителен персонал за селище "Качулка"
Община Сливен има готовност да осигури допълнителен персонал за селище "Качулка"