НОВИНИ

Правителството дава 2,1 млн. лева за 2500 флакона "Ремдесивир"

правителството дава млн лева 2500 флакона ремдесивир
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 14.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Днес българското правителство взе решение с постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева. Сумата е достатъчна за закупуване на 2500 флакона "Ремдесивир", необходими за българските граждани. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след края на днешното заседание.

Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС, уточни министърът.

До момента страната ни е получила 2837 флакона "Ремдесивир" под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ-а в страната. До момента от тях са използвани 978 флакона.

Правителството ще гласува 5 млн. лв. за закупуване на "Ремдесивир", увери Борисов

Към настоящия момент всички пациенти на територията на страната, които се нуждаят от включване към терапевтични схеми на лечение с препарата, са задоволени и няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво.

Клинични проучвания са доказали ефективността на "Ремдесивир", обясни министър Ангелов. "Наблюденията за неговото използване в други държави по света, когато беше публикувано за първи път неговото приложение, ЕК предприе действия по отношение осигуряването му в размер на 300 000 флакона, необходими за европейските граждани, по 120 000 флакона месечно. Така че това е медикамент, който се използва за лечението на пациентите в почти всички държави в света и всички държави в ЕС. Това не е български опит", поясни той.

"Няма да се затварят градове или да се поставят КПП-ата, няма да се прилагат ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани", поясни здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 12 хил. фена ще подкрепят ЦСКА-София на мачовете в Лига Европа
Над 12 хил. фена ще подкрепят ЦСКА-София на мачовете в Лига Европа
Кейн може да започне от първата минута срещу Дания
Кейн може да започне от първата минута срещу Дания