НОВИНИ

Правителството ще гласува 5 млн. лв. за закупуване на "Ремдесивир", увери Борисов

Александър Марков
от Александър Марков
17:54, 13.10.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Политика

Правителството ще гласува утре 5 милиона лева, за да се запаси държавата с лекарството "Ремдесивир", обяви премиерът Борисов.

Той обеща още, че заплатите в бюджетната сфера ще бъдат увеличени с 10% от догодина. Борисов, придружен от министри и синдикалисти, беше на мястото, определено за 7-ми реактор на "Козлодуй".

Държавата ще се презапаси с лекарството "Ремдесивир", обяви премиерът.

"На Министерски съвет утре още 5 млн. ще дадем, да се изкупят, да имаме, да са пълни складовете", каза той.

Ще бъдат купени над 76 000 компютъра за дистанционно обучение в училищата. Кабинетът ще вдигне заплатите в бюджетния сектор с 10%.

"Така както през всичките години. 360 млн. за учителите, за да завършим това, което сме обещали - за четирите години двойно увеличение на заплатите", заяви Борисов.

С 1,8 млрд. лв. в бюджета за догодина ще бъде увеличена минималната пенсия от 250 на 300 лв. Пенсиите между 300 и 369 лв. - с 10%, останалите - с 5.

Кирил Ананиев, министър на финансите: Като минималната пенсия ще стане 440 лв., без да вдигаме максималния осигурителен доход.

Синдикатите са доволни от увеличенията.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Две-трети от тия неща са по нашите предложения, така че аз не мога да кажа друго, освен че съм доволен.

Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа": Тази стъпка е в правилна посока.

Борисов увери, че парите за социални мерки не са предизборно харчене, а целят да стимулират икономиката в условията на пандемия и световна криза.

Бойко Борисов, министър-председател: 11 години всяко наше правителство сме държали да имаме излишък в бюджета. Никой не може да ме обвини в предизборно или в каквото и да било харчене.

Утре ще бъде даден старт и на процедурата по подготовка на проект за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" с американски реактор и ядрено гориво.

Бойко Борисов, министър-председател: Достатъчно се напатихме като държава, да плащаме и след това да не става. По-добре - при най-добри условия, за да не ме обвинят, - нова технология, американска технология, най-съвременната, 70 години после да работи, диверсификация на енергията както в газта, така и в ядрената енергия.

Площадката за възможния седми реактор беше лицензирана от Агенцията за ядрено регулиране през февруари. Получи и оценка за въздействие върху околната среда.

Посещението в района премина при изключително лошо време.

"С чадър - мани. Те и без това се готвят с яйца да ни метат, от дъжд ще се боим", заяви Борисов.

Той беше придружен от цяла делегация - финансовия и енергийния министър и синдикални лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасения за недостиг на места за пациенти с COVID-19 в болниците?
Има ли опасения за недостиг на места за пациенти с COVID-19 в болниците?
Кристиано Роналдо е с коронавирус
Кристиано Роналдо е с коронавирус