НОВИНИ

Марк Войджър в "Светът и ние": Отравянето на Навални беше силен сигнал във вътрешнополитически план

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 13.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Европа

Отравянето на Алексей Навални беше дързък акт и силен сигнал във вътрешнополитически план. Това коментира в предаването "Светът и ние" Марк Войджър от Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон.

"Този акт не можеше да не остане без отговор и безспорно ЕС предприема правилни стъпки в посока налагане на допълнителни санкции. Тук въпросът е до каква степен икономическите интереси на Германия, които са значителни в Русия, ще надделеят над общия европейски консенсус във връзка с поддържането и защитата на човешките права в Русия", обясни той.

Навални беше и все още е един от най-разпознаваемите лидери на опозицията в Русия и е може би единственият, който би могъл да обедини вътрешната несистемна опозиция. Това добре се разбира в Кремъл.

"Помощта за руското гражданско общество е помощ за Русия, която е хваната в капана на кремълската хибридна война, насочена основно срещу НАТО, ЕС и САЩ, но и срещу населението на Русия. Така че подпомагайки демократичните процеси там, надеждата на западните лидери е, че това ще доведе до позитивни резултати. За съжаление конспиративните теории, които преобладават в мисленето на Кремъл, а именно, че подкрепата за вътрешнополитически движения и протести, е част от хибридната война на Запада срещу Русия, ще доведе до обтягането на отношенията между двете сили", подчерта Марк Войджър.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След бурята в Смолян: Какви са щетите?
След бурята в Смолян: Какви са щетите?
Президентът сезира КС заради Временната комисия за нова конституция
Президентът сезира КС заради Временната комисия за нова конституция