НОВИНИ

Нови мерки срещу COVID-19 в Чехия: Учениците минават дистанционно, затварят ресторанти и барове

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 13.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Европа засилва мерките срещу разпространението на COVID-19. Засега не се предвижда затваряне на границите на Европейския съюз, но отделните държави въвеждат нови по-строги ограничения.

След рязък скок на смъртните случаи в Чехия, от утре до 3 ноември ресторантите, клубовете и баровете няма да работят.

Чехия затваря училища и заведения заради COVID-19

Забранява се консумацията на алкохол на обществени места. До 1 ноември учебните заведения минават на дистанционно обучение. Остават отворени само детските градини. Не е разрешено събирането на повече от шестима души, разширяват се местата, където маските са задължителни.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Наистина молим гражданите за разбиране. Много е важно!".

Подобни ограничения са в сила от днес и в Словакия - забранява се събирането на повече от шестима души, които не са от едно семейство. Заведенията за хранене работят само с доставки.

Заради контакт със заразен полският премиер Матуеш Моравецки е под карантина, макар самият той да не е дал положителен тест.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: Правителството работи нормално. Министерският съвет ще заседава онлайн, както и през последните месеци.

В Белгия регионалните власти въвеждат собствени мерки в допълнение към прилаганите на национално ниво, включително вечерен час.

Жил Майо, губернатор от Валония: Трябва да поставим бариера между нас и вируса, за да защитим най-уязвимите.

Подобно на Белгия Нидерландия не изключва нова блокада, но засега планира ограничения, които ще засегнат главно заведенията, обществения транспорт и любителския спорт.

COVID-19 в Европа: Нови ограничителни мерки влязоха в сила в много страни

Утре германският канцлер Ангела Меркел свиква среща на федералните власти, като този път държи на присъствената форма, защото сериозната ситуация налага задълбочено обсъждане.

Също за утре е планирано телевизионно обръщение на френския президент Еманюел Макрон във връзка с овладяването на втората вълна на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо е с коронавирус
Кристиано Роналдо е с коронавирус
След бурята в Смолян: Какви са щетите?
След бурята в Смолян: Какви са щетите?