НОВИНИ

СЗО: Опитите за постигане на стаден имунитет за COVID-19 са "неетични"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 13.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация днес предупреди, че е неетично и ненаучно коронавирусът да бъде оставен да циркулира свободно в името на постигането на стаден имунитет.

По данни на СЗО от началото на пандемията броят на потвърдените случаи наближава 38 милиона, жертвите са над милион и 80 000.

Засега не е ясно дали имунният отговор на организма е достатъчно силен и траен, посочи генералният директор Тедрос Гебрейесус, на фона на съобщения за повторно заразяване и прекратени тестове на американска ваксина, заради заболял доброволец.

Никога в историята на общественото здравеопазване стадният имунитет не е бил използван като стратегия за реакция на огнище, камо ли на пандемия, посочи СЗО.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Едва започваме да разбираме дългосрочните ефекти на COVID-19 върху хората. Да позволим на опасен вирус, който не познаваме напълно, да се разпространява свободно е просто неетично. Това не е вариант.

Гебрейесус припомни, че при вариолата е било нужно ваксиниране на 95% от населението, за да бъдат защитени останалите 5%.

Повторното заразяване с COVID-19 е по-опасно от първото, заключава медицинско изследване, публикувано в специализираното издание "Лансът Инфекшъс дизийсис".

COVID-19 може да оцелее до 28 дни върху банкноти, стъкло и стомана

Според статията 25-годишен мъж от Рино, Невада, е развил леки симптоми през април, но в края на месец май е стигнал до болница заради затруднено дишане. Пациентът се е възстановил, но случаят разкрива научните предизвикателства пред опознаването на имунния отговор срещу COVID-19. Възникват и въпроси за ефикасността на бъдещите ваксини, както и как и кога ще приключи пандемията.

Междувременно компанията "Джонсън и Джонсън" прекрати временно клиничните изпитания в трета фаза на своята ваксина заради разболял се доброволец.

Независимо разследване трябва да установи дали симптомите са свързани с инжекцията. Като предпазна мярка е прекратено и набирането на нови доброволци. В света сега се изпитват близо 180 варианта на ваксини.

"Джонсън и Джонсън" започна да набира доброволци в края на септември. Целта е наемане на 60 000 души в повече от 200 района на Съединените щати, Южна Америка и Южна Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж беше блъснат на "Тракия", докато сменял гума
Възрастен мъж беше блъснат на "Тракия", докато сменял гума
Сираков: Левски може да фалира всеки момент
Сираков: Левски може да фалира всеки момент