НОВИНИ

Има ли опасения за недостиг на места за пациенти с COVID-19 в болниците?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:07, 13.10.2020
Чете се за: 02:03 мин.
Здраве

Според последните данни новите заразени с коронавирус са 587 души. Най-много са в София-град, Пловдив и Благоевград.

Пациенти с коронавирус са лекувани в общо 102 болници в страната.

От март до септември най-много пациенти са преминали през "Пирогов" (324), "Св. Анна" в София (228), "Св. Марина" във Варна (266) и "Св. Георги" в Пловдив (273).

Иначе към картината днес - пореден ден висок брой заразени с коронавирус и два рекорда - 23-ма починали за денонощие и 13,6 % положителни тестове.

Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в болници, са 1221. От тях 65 са в интензивни отделения.

Д-р Бойко Пенков: Засега няма показания за крайни мерки срещу коронавируса

В "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков беше категоричен, че макар не всички болници да лекуват пациенти с COVID-19, проблем с инфекциозните легла няма. В момента налични са 8 400, а свободните са 7 179.

Днес стана ясно, че личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест от началото на ноември.

БНТ: Ще има ли лимит?

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Говори се за 10% лимит. Не сме правили необходимите изчисления, но ще съгласуваме с БЛС.

Личните лекари ще издават направления за PCR тестове от ноември

Не е ясно колко допълнителни средства ще са необходими за заплащане на тестове от здравната каса.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Ще бъде направено в рамките на бюджета на НЗОК за тази година. Касата има механизъм, по който заплаща тестовете. Няма проблем с тяхното заплащане.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Когато се изпраща тест за изследване към лаборатория, която има договор с касата, винаги това насочваме с това направление се потвърждава от РЗИ. Тогава е гарантирано, че този тест ще бъде заплатен от НЗОК. А, който не е упоменат в рамковия договор, примерно аз или вие да си направи тест, то това остава за негова сметка.

До края на годината ще има средства, за да се покрият разходите за труда на всички хора, които имат пряк контакт с COVID пациенти, категоричен беше д-р Бойко Пенков.

Междувременно от края на март досега през инфекциозното отделение на столичната болница "Св. Анна" са преминали малко над 300 пациенти. В момента там има 24 души с COVID-19, при капацитет от 35 легла. От началото на извънредното положение отделението не е оставало без пациенти.

Д-р Петър Петров, началник на инфекциозното отделение в "Св. Анна", София: Спадали сме и до 7-8 болни. Сега са 24, били сме и на 30 болни. Но вълнообразно протича. Отделението има достатъчно лекари в момента, но всички сме изморени, това е лошото.


РАЗЛОГ

Всичките 23-ма пациенти с коронавирус в болницата в Разлог са настанени във вътрешното отделение, тъй като заради липсата на специалисти няма инфекциозно. Всички лекари обаче, които се грижат за болните, са на предела на силите си.

ГАБРОВО

В инфекциозното отделение на болницата в Габрово са настанени 18 пациенти с COVID-19, при капацитет от 20 легла. Според директора на лечебното заведение това усложнява ситуацията.

"Всяко увеличаване на броя на инфекциозни легла нарушава обичайната функция на болницата. При наличие на много болни пациенти естествено ще се наложи да направим реорганизация така че да ги приемем, но това неминуемо ще доведе да намаляване на обема на останалата ни дейност", казва Д-р Минко Михов - директор на МБАЛ - Габрово.

Недостиг има и на медицински персонал. На този етап обаче не се налага да бъдат търсени специалисти от други болници.


ПЛОВДИВ

Близо 300 легла за лечение на коронавирус има в Пловдив и областта, към момента от тях свободни са 84. Интензивните легла са 47 от тях заети са 19.

ВАРНА

От 120 легла за заразени с коронавирус във Варна заетите са 42. Пациенти с COVID-19 приемат в три болници в морската столица, а при нужда в областта могат да бъдат разкрити още 180 легла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо е заразен с COVID-19
Кристиано Роналдо е заразен с COVID-19
Правителството ще гласува 5 млн. лв. за закупуване на "Ремдесивир", увери Борисов
Правителството ще гласува 5 млн. лв. за закупуване на "Ремдесивир", увери Борисов