НОВИНИ

След бурята в Смолян: Какви са щетите?

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 13.10.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Регионални

Тази сутрин в района на Смолян имаше силна буря. По пътищата има много паднали дървета и камъни. Ураганният вятър отнесе покривите на няколко къщи в Смолян. Имаше и прекъсване в електрозахранването.

Две са най-пострадалите къщи от ураганния вятър тази сутрин. Вятърът отнася покрива на едната от двете къщи. В момента хората се опитват да го поправят. Този покрив нанася вреди и на съседната къща, пада долу на улицата, затрупва две коли.

Още една къща пострада и остана без покрив, но тя се намира в друг район на Смолян. Тя също е без покрив, собствениците са притеснени от създалата се ситуация и ще търсят помощ от общината.

Щетите са сериозни. Хората нямат застраховки и не се знае как ще успеят да възстановят домовете си. Падналите дървета и камъни вече са отстранени, всичко е разчистено.

Ураган отнесе покривите на две къщи в Смолян

Близо половин час вилня ураганът тази сутрин в Смолян - със силен вятър и проливен дъжд. Две къщи останаха без покриви. Росица Кънчева и съпругът й тъкмо излезли от вкъщи, когато се извила бурята. Съседи им се обадили, че покривът на къщата е разрушен.

"Като дойдохме и видяхме това. И в градината има паднало. Късмет е, че не сме били в колата отпред", каза Росица Кънчева.

Другата силно пострадала къща е на Слави Семерджиев. При рухването покривът смазал две коли, повреден е и покривът на съседната къща.

Стана тъмно, шум и като бомба падна тоя покрив. Уплашихме се, излязохме и ето какво е положението. Ама добре, че деца тук в 7:30 сутринта минават, групи деца и тъкмо са минали и това се случва", каза Здравко Ковачев.

Екипи на пожарната цял ден разчистваха щетите, помагаха и съседите на пострадалите.

"Тепърва ще се изчисляват материалните щети, по-важното е, че нямаме бедстващи хора, нямаме проблемни участъци. Това е най-голямото бедствие в момента. Лошото е, че хората нямат застраховки, щетите като пари няма да бъдат никак малко", каза Андриян Петров - зам. областен управител на Смолян.

Екипите на пожарната са се отзовали на десетки сигнали за отстраняване на паднали дървета и отводняване.

"Община Чепеларе има нападали дървета и Община Мадан има няколко сгради, които са наводнени. В момента екипите вече са приключили, това е училището, един жилищен блок и мисля, че общинската администрация", каза Симеон Цървуланов - началник на РЗПБЗН-Смолян.

Падналите дървета вече са разчистени, електрозахранването навсякъде е възстановено.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки срещу COVID-19 в Чехия: Учениците минават дистанционно, затварят ресторанти и барове
Нови мерки срещу COVID-19 в Чехия: Учениците минават дистанционно, затварят ресторанти и барове
Марк Войджър в "Светът и ние": Отравянето на Навални беше силен сигнал във вътрешнополитически план
Марк Войджър в "Светът и ние": Отравянето на Навални беше силен сигнал във вътрешнополитически план