НОВИНИ

ГДБОП обърка адрес: Говори семейството, атакувано по грешка при акция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:11, 13.10.2020 (обновена)
15476
Чете се за: 02:07 мин.
Криминално

Проговори семейството от столичния квартал "Левски Г", което беше атакувано по грешка от антимафиоти миналата седмица. По принцип ГДБОП действали в акция срещу група за лихварство, рекет и разпространение на наркотици. Но се оказали на грешен адрес. Пострадалите твърдят, че тежковъоръжените полицаи ги обиждали, употребили срещу тях електрошок, били ритани. Извинението за грешката дошло часове по-късно.

Според антимафиотите навигацията ги е довела тук, вместо на верния адрес, който е през две улици. Пострадалите дори твърдят, че получили куриозния отговор "мапса тук ни доведе". Кой е виновен все още се изяснява. Пострадалото семейство е подало жалба за случилото се, а адвокат се грижи за правата им. Твърдят още, че върху тях е употребена прекомерна физическа сила.

"Събуждам се от разбиване на тази външната врата и попитах кой блъска да счупи тук вратата и ми казаха: Госпожо, ние сме от ГДБОП - тихо", каза Десислава Крумова.

Така Десислава започва разказа за преживяното на 5 октомври в 6 без 5 сутринта.

"И аз викам: Добре, при кого отивате? - И те казват, отиваме срещу Вас", каза Десислава Крумова.

Петима души са с обвинения след разбиването на групата за рекет и лихварство

Това я изненадало още повече, защото в отсрещния апартамент живеят голямата ѝ дъщеря, зет ѝ и няколко месечната ѝ внучка. Жената се опитала да обясни, че става дума за грешка.

"Умолявахме, обяснявахме, че бъркат адреса, обаче се оказа, че никой нас не ни слуша, освен да ни наричат боклуци, телефоните да си дадем и това е", каза Десислава Крумова.

БНТ: Кой ви наричаше боклуци?

"От ГДБОП, който отговаряше може би. Не знам кой", каза Десислава Крумова.

БНТ: Легитимираха ли се, казаха ли как се казват?

"Не, не", каза Десислава Крумова.

Според Крумова пред очите ѝ антимафиотите разбили вратата на отсрещния апартамент, повалили зет ѝ на земята, дори го били обезвредили с електрошок и няколко ритника и едва тогава разбрали, че са на грешен адрес.

"Вътре бяха. Бяха сложили белезници на зет ми. Когато ги биха, наритаха ги, тогава вече разбраха. Как и откъде разбраха, че грешат - не знам", каза Десислава Крумова.

Крумова разказва още, че часове по-късно дошъл представил се за ръководен служител в ГДБОП, който се извинил за грешката и я обяснил с проблем в навигацията.

"Всички сме на успокоителни хапчета и не спим нормално и ни е страх кой ще дойде и какво ще стане", каза Десислава Крумова.

Арестуваха над 20 души от група за рекет и търговия с наркотици в София

По неволя свидетел на случилото се станал и съсед на семейството от горния етаж.

"Лошото е друго - сбъркали, сбъркали. Защо не установяват какво е точно, а започват да бият, без да са сигурни - това ли е човекът, не е ли. Да установят, има много по-цивилизовани начини", каза Никола Тонев.

Още миналата сряда от ГДБОП признаха, че при акция са влезли на грешен адрес. Обясниха, че вътрешна проверка установява причините и виновните.

"В последствие, когато приключим проверката, ще ви дадем информация", каза Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Днес от МВР съобщиха за "По света и у нас", че проверката още не приключила.

Единствената компенсация, която за сега семейството е получило, е новата входна врата на апартамента им, която е сменена за сметка на ГДБОП.

Вътрешната проверка ще трябва да даде яснота дали отговаря на истината твърдението, че антимафиотите са наричали хората цитирам "боклуци" и ако това е така - защо, бити и ритани ли са погрешно задържаните и ако да - пак защо. Употребяван ли е наистина електрошок?

Това не е първият случай, в който антимафиоти влизат на грешен адрес.

През 2010 година в подобна ситуация изпадна и певецът Красимир Аврамов, известен като човекът-глас. Тогава по време на операция "Недосегаемите", тежко въоръжени от ГДБОП, бяха влезли в апартамента и арестували за няколко минути авангардния артист. Тогава грешката беше обяснена с проблем, възникнал от промени на номерата на централна столична улица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сираков: Левски може да фалира всеки момент
Сираков: Левски може да фалира всеки момент
Има ли опасения за недостиг на места за пациенти с COVID-19 в болниците?
Има ли опасения за недостиг на места за пациенти с COVID-19 в болниците?