НОВИНИ

1/3 от българите определят еврото като по-стабилна валута от лева, долара или швейцарския франк

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 16.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От основно значение е ние не просто да влезем в еврозоната, а да влезем подготвени. Това означава, че трябва да сме наясно с всички предимства, но и рискове, които предстоят пред нас, за да можем да ги управляваме. Това заяви в студиото на "Денят започва" евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.

Днес на международна конференция „България в еврозоната – възможности и предизвикателства“ ще бъде представено социологическо проучване, което показва, че голяма част от българските граждани все още са доста предпазливи по отношение на еврото.

Въпреки тези притеснения над 1/3 от българите определят еврото като по-стабилна валута в сравнение с българския лев, щатския долар, швейцарския франк, обясни тя.

Трябва да се предприемат регулаторни рамки и мерки в две посоки. От една страна – информиране на обществото и бизнеса и от друга – ясна преценка какви са следващите икономически стратегии и политики в ЕС. Защото еврото е една следваща стъпка, която ще ни помогне да се възползваме от тях и да сме по-интегрирани в общия европейски пазар, посочи Пенкова.

Тя подчерта, че по време на пандемията държавите от еврозоната са имали достъп до допълнителни финансирания, за да се справят с кризата. Например ЕЦБ отпусна допълнителна ликвидност за банките в еврозоната в рамките на 3 трилиона евро.

Ставайки част от еврозоната, ние вече сме на масата, на която се взимат решенията и нашата икономика влияе на всички останали големи икономики в ЕС, подчерта още Пенкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лични лекари във Варна искат да се разделят потоците пред кабинетите им
Лични лекари във Варна искат да се разделят потоците пред кабинетите им
За престрелките в пленарна зала: Явор Божанков и Александър Ненков
За престрелките в пленарна зала: Явор Божанков и Александър Ненков